Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Броят на заболелите от хепатит продължава да расте
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 16.08.2006Коментари ()979
Заболелите от хепатит А в Пловдив и областта до момента са 430 души. Това съобщиха на редовна пресконференция на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). От тази цифра 306 са болните в Пловдив – 213 в „Столипиново”, 39 в „Шекер махала”. Само вчера са регистрирани нови 10 случая. Най-засегната група са децата от 1 – 4 години – 55 болни и от 5 - 9 години – 115 болни, като това са данни само за „Столипиново”.

Болестта хепатит А има изявена цикличност, като пикът се проявява в период от 6 и 10 години. Явно върховата точка на болестта се проявява тази година, коментираха медици. През годините се натрупва контигент от деца, които никога не са се сблъсквали с вируса на хепатит А и не са развили антитела. С това се обяснява голямото количество на заболелите в тези възрастови групи. Средно всеки ден се разболяват между 5 и 10 човека. За момента няма затихване или успокояване на обстановката.
Кметствата в Пловдив разпространяват брошури сред населението в засегнатите квартали. Правят се ежедневни проверки от Отдел „Екология”, ДВСК и Полицията. Има 7 заповеди за затваряне на обекти – павилиони, кафене и хранителни магазини.

Ще бъде завишено леко и хлорирането на плувните басейни в Пловдив.
От отдел „Нехранителни обекти” на РИОКОЗ ежедневно се подават данни до кметовете за нерегламентираните сметища и дезинфекцията на контейнерите за смет.

Според лекарите ваксината срещу хепатит А е най-радикалният и единствен начин за справяне с епидемията. На 08 август беше изпратено искане до Министерството на здравеопазването за 12 400 ваксини, но до този момент ваксина няма. Информацията е на агенция "Фокус".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Broyat-na-zabolelite-ot-hepatit-produlzhava-da-raste-18525
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.