Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Мнозина правят тази грешка с киселото зеле - получава се химикал, който е вреден за здравето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 26.10.2023Коментари ()8730
© Plovdiv24.bg
По това време на годината зеленчуковите борси оживяват, купувачите се суетят около купищата с прясно зеле и избират стока, за да напълнят чувалите и багажниците на колите. Традицията трябва да бъде спазена – няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове в следващите дни ще се подготвят и пълнят бидони.

Зелето кьосе е български сорт – най-подходящ за пълнене на каците. А за ползите му за организма, които се увеличават в процеса на ферментация,  е известно отдавна – то съдържа голямо количество витамини /А, В6, В12 и С/, минерали, антиоксиданти, помага на храносмилането, нискокалорично е, служи за профилактика на простудните заболявания, активизира обмяната на веществата.

Сортът се характеризира с къдрави листа, а зелките са относително леки и въздушни.

Най-добре е зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа. 

Някои хора режат чуканчетата, слагат в тях сол, нареждат в бидона. Отделно слагат 2,5 кг сол на 50 л вода и заливат. Добавят ябълка, дюля, червено зеле за аромат и цвят. Някои слагат царевични кочани на дъното на кацата, хрян и хардал. Пълнят с чешмяна вода догоре – зелето трябва да остане под вода. Отгоре се затиска с камък или дървена кръстачка. На втория или третия ден се започва преточването.

Някои от запознатите с тънкостите на този процес казват, че не трябва да се слага натриев бензоат – нещо, което се прави, за да се пресече ферментацията. Получавал се химикал, вреден за здравето, съветва БНР.

Преточването става през канелката на бидона за минимум 10-15 дни. Другият начин е чрез продухване с маркуч вътре в съда.

Има и хора които не преточват, а запечатват плътно бидона и го оставят на хладно да си ферментира, както обикновената туршия.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Mnozina-pravyat-tazi-greshka-s-kiseloto-zele-poluchava-se-himikal-koito-e-vreden-za-zdraveto-1872177
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.