Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
И МВР на съд заради убития гъбар от Велинград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:55 / 30.08.2006Коментари ()996
Военна прокуратура в Пловдив иска глоби, а не затвор за двамата полицаи от Велинград, които преди месец при безразборна стрелба убиха в гората Георги Божанов. Делото срещу 30-годишния Стоян Пачалов и колегата му Росен Овчаров (36) е насрочено за 25 септември във Военния съд.

Пачалов, от чийто куршум бе покосен 68-годишният мъж, е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост и за нерегламентирана стрелба. Овчаров ще отговаря по второто обвинение. Разследването срещу тях приключи в бързи срокове по настояване на вътрешния министър Румен Петков.

Както се очакваше, прокуратурата се позовава на чл. 78 а от НК, според който е възможно освобождаване от наказателна отговорност и налагане на глоби от 500 до 1000 лв.

Прилагането на този текст е възможно, когато престъплението е умишлено и предвиденото наказание е 2 г. затвор или по-леко, или пък когато е извършено по непредпазливост и се наказва с до 3 г. лишаване от свобода или по-леко. Друго условие за освобождаване от наказателна отговорност и налагане само на глоби е обвиняемият да не е осъждан за престъпление от общ характер.

Тази възможност за по-леки наказания е крайно неприемлива за сина на убития - Васил Божанов. Той обясни, че е наел адвокат и освен виновните полицаи ще съди и самото МВР.
При предварителните разпити и двамата полицаи се признават за виновни.

ИНЦИДЕНТЪТ
Георги Божанов загина от случаен куршум на 31 юли т. г. в района на хижа „Цепина" край пазарджишкото село Дорково. Районният инспектор сержант Овчаров и колегата му Пачалов дошли на проверка в хижата и после решили да пострелят. Целели се в бетонен блок, но един изстрел попаднал в главата на 68-годишния Божанов, който в този момент минал на трийсетина метра от мишената. Няколко часа по-късно мъжът починал. Според експертизата куршумът е рикоширал леко, но не е променил основната си траектория. И двамата полицаи бяха изследвани за алкохол, като пробата на Пачалов бе чиста, а Овчаров имаше 1,14 промила в кръвта. Информацията е на вестник "Сега".


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/I-MVR-na-sud-zaradi-ubitiya-gubar-ot-Velingrad-18818
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.