Това е плодът на младостта | ||||||
| ||||||
Годжи бери са богати на бета-каротин, който стимулира регенерирането на кожата. Тези плодове контролират нивата на кръвната захар. Плодът е полезен за хора, страдащи от диабет или инсулинова резистентност. Пресните годжи бери спомагат за контрола на отделянето на глюкоза в кръвта, което предотвратява резките промени в нивата на кръвната захар. Вкусните плодчета съдържат витамини, минерали, аминокиселини, полизахариди, монозахариди, ненаситени мастни киселини (алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли), каротеноиди, включително бета каротен, лутеин и много антиоксиданти. Богати са и на калций, калий, желязо, цинк, селен, рибофлавин, витамин С. В годжи бери се съдържат и много фитохимикали. Още древните китайци вярвали, че приема на годжи бери е полезен за половата система и повишава плодовитостта. Те имат високото съдържание на фибри, което може да способства свалянето на килограмите. Тяхната нискокалорична хранителна стойност ги прави идеален заместител на сушени плодове с високо съдържание на захар. Препоръчителният прием е от 20 до 50 грама на ден. Не е препоръчително да превишавате дневната доза. Освен, че засилват метаболизма, годжи бери снабдяват организма с фибри, които спомагат за регулиране на чувството за глад. Чрез редовната консумация на тази супер храна успешно се намаляват нивата на общия холестерол. Понижава се количеството на триглицеридите в кръвта. Едно от най-важните му качества е, че намаля концентрацията на т. нар. "лош" холестерол или LDL и увеличава съдържанието на "добрия" холестерол – HDL. Веществата, които се съдържат в годжи бери предпазват организма ни от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите, които съдържат, се включват в борбата на организма с оксидативния стрес. Желязото, съдържащо се в годжи бери, участва в кръвотворната функция и, също така, в синтеза на хемоглобин. Това прави вкусните плодчета полезни при анемия. Годжи бери съдържа веществото атропин. Поради това, прекомерният прием на екстракти от плода може да доведе до сухота в устата, гадене, повръщане, дезориентиране и замъглено зрение. |