Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Специално за хора, алергични към лактоза
Автор: Десислава Томева 09:31 / 06.02.2024Коментари ()1759
©
Има много хора с непоносимост към лактозата. Лактозната непоносимост е храносмилателно разстройство, което все по-често се среща сред различни възрастови групи. 

Неспособността за смилане на лактозата се дължи на липсата на храносмилателен ензим, наречен лактаза. Той се секретира е тънките черва, където се случва абсорбцията на лактозата.

Лактозата се съдържа в природни и промишлени продукти. Сред първите са кравето, козето и овчето мляко. В промишлените продукти тя се открива под формата на консерванти в маргарини, студени меса, сладолед, колбаси, пастет, сосове, обогатени зърнени храни и др. Лактозата присъства в много храни, затова бъдете особено внимателни, когато избирате менюто си.

Хората, страдащи от лактозна непоносимост не могат да пият краве мляко и прибягват до алтернативните такива. Кутия бадемово или кокосово мляко в магазина струва най-малко шест лева.

Предлагаме Ви да си направите домашно бадемово мляко и то на половин цена.

Необходими продукти

– 100 грама сурови бадеми

– 1 литър вода

– Щипка сол

По желание: ванилия, мед или подсладител

Начин а приготвяве

Накисвате бадемите във вода за 24 часа. Оцеждате, добавяте щипка сол и 1 литър вода на стайна температура. Пасирате. Прецеждате и се наслаждавате на чисто бадемово мляко.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Specialno-za-hora-alergichni-kum-laktoza-1992853
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.