© | | Само 20% от месопреработвателните фирми са покрили досега изискванията на Европейския съюз, каза заместник-министърът на икономиката Евгения Колданова на провелата се днес Кръгла маса за модернизацията на хранително-вкусовата промишленост в рамките на Есенния панаир в Пловдив. Министерството на икономиката отпуска 1 000 000 лева за 127 фирми, преработващи месо, за да им помогне да въведат системата за безопасност на храните Хасъп. Тя става задължителна за бранша в края на 2005 г., а за останалите хранително-вкусови предприятия в края на 2006 г. Всяка фирма има право на не повече от 10 000 лева подпомагане като до 30 октомври желаещите трябва да представят необходимите документи в Министерството на икономиката. Досега само 4 фирми от месарския бранш са въвели Хасъп. |