Пловдивчани не вярват на очите си в Гърция: Дънки 10 евро, сирене - 5.90, обилен обяд за двама с узо и вино - 25 | ||||||
| ||||||
"Това е най-хубавият пазар в Северна Гърция. Дори е по-привлекателен от този в Кавала. Градчето е приятно, сергиите са край морето, а изобилието е огромно. Като го съчетаеш с един хубав обяд, щастието е пълно", коментира Найден Сталев от Кърджали. Твърди, че два пъти в месеца отскача или до Порто Лагос, или до Комотини, за да зареди хладилника с провизии. Още с пристигането в Порто Лагос, който се намира на 25 км от Комотини в посока Ксанти, се виждат много спрели автомобили. "Извинете, къде е пазарът", питаме на гръцки мъж и жена, които излизаха от колата си. "Само направо и сте на него", отговориха на чист български те. Оказаха се сънародници, дошли и те на покупки. Само на 30-ина метра попадаш сред десетки сергии със зеленчуци, плодове, узо, ципуро, маслини, зехтин, ядки, сушени плодове, сирена, дрехи, завивки, домашни потреби и каквото се досетиш. Продължаваш малко по-нататък към пристанището - опънати шатри с дрехи, бельо, перилни препарати, занаятчийски изделия, хладилни бусове с млечни произведения, свежо месо и каквото още ти хрумне. В един момент се зашеметяваш от изобилието. Пакети със сух фасул от 2 кг се предлагат за 5 евро. "Много е хубав, бързо се сварява и пуска нишесте, няма нужда да го сгъстявате с брашно в запръжката", обажда се българка, която редовно пазарувала там. В други пакети гледаш объл бял ориз - от онзи, който помним от детство. Сортът му е "Каролина". "Ако знаете какво ризото става от него", продължава сънародничката ни, която с мъжа си обикаляше на покупки. Пакет 2 кг от въпросния ориз се продава за 3 евро. Нашенци купуваха цели кори с домашни яйца. Бройката вървеше 22 евроцента. "Ще ги занесем на омлет до България", изкоментира сънародник. "Не, ако трябва ще ги крепя, но ще вземем. Много са хубави", упорстваше съпругата. Мръдваш две крачки и пред теб се изпречва сергия с ароматни, едри и червени ягоди. Предишния ден на пазара на ул. "Младежка" в Пловдив си ги видял, че струват 12 лева и не са така узрели. А в Порто Лагос - сладки като мед и струват за 4 евро. Погледът се спира и на сушени сини сливи без костилка - мекички, разливат се в устата. На щандовете с маслини пък буквално се побъркваш. Наредени са като за изложба и са от всички краища на Гърция - трумбес от Тасос, средносолени - от Волос, стафидаки от Халкидика, от Каламата, от Крит. Вървят между 5 и 7 евро за килограм. "Ако искате за мезе на узо и ципуро, вземете от тези", казва на полуразвален български продавачът и дава от всеки вид да опиташ. Домашният зехтин е 12 евро литърът. Той няма как да е по-евтин, защото от миналата година цената му рязко скочи. Но в магазините стига и до 15 евро, така че от пазара в Порто Лагос е по-изгоден. Щандове с домашно узо и ципуро примамват с типичния си мирис отдалеч , а продавачите щедро сипват в пластмасови чашки да дегустираш. "Леле, колко е меко и каква глътка отваря само", възкликна пловдивчанка, която обожава узо и лете, и зиме. И тутакси си купи 2 литра. После съжали, че не си е взела повече. "Излиза 8 евро за литър, а в магазините бутилка от 700 грама струва 12-13 евро", разсъждаваше тя. Цените по щандовете за дрехи направо те удрят в челото и стоката крещи: "Вземи ме!". Мъжки памучни боксерки - 1 евро, дамско бельо - 2 евро. Мъжки жилетки - 10 евро, толкова вървят и дънките. "Блузите са италиански", подканя търговец нашенка. И тя, без да мери, си взе две. "Идва 8 март, ще има фирмен купон, тъкмо да се издокарам", радваше се тя. Такова изобилие и обслужване, че дори да нямаш нужда от дадена стока, щеш-не щеш, си купуваш, и то с удоволствие. "Много е по-качествено, а и на повечето стоки цените са по-ниски, отколкото у нас", коментираха българи. Разбира се, има и такива, на които не им харесва и оприличават пазара на "цигания". След дългата обиколка по сергиите идва ред за обяд. Порция пансета на скара, две леко пикантни наденици, три големи телешки кюфтета, пържени картофи, дзадзики и кьопоолу плюс 100 гр узо и каничка бяло наливно вино излиза 25 евро. Хлябът, водата и десертът не се броят. Те, както винаги, са комплимент от заведението, пише "24 часа". |