Огромен скандал във Франция с минерална вода, която се продава и в България | ||||||
| ||||||
Разследването разкрива, че фирми са третирали неправомерно минералната си вода. Компаниите за напитки дезинфекцираха замърсената минерална вода, използвайки незаконни методи, като UV или въглеродни филтри, а Sources Alma дори бутилираха чешмяна вода, представяйки я като минерална вода. Твърди се, че една трета от водата, продавана във Франция, е била подложена на несъответстващо третиране, включително добре известни марки като Perrier, Vichy, Vittel и Cristaline. Налице са всички елементи на измама: явно нарушение на разпоредбите, измама на потребителите, икономически печалби. Kомпаниите са скрили процесите на филтриране от инспекторите и са внимавали да не предоставят информация на потребителите или търговците на дребно. Компаниите за напитки успяха да продават своите несъответстващи продукти в продължение на години във Франция и вероятно също в други страни от европейския вътрешен пазар. Делото има за цел да хвърли светлина върху тези непрозрачни практики и да държи отговорните под внимание – включително мултинационални компании, които не могат да заобиколят закона. "Никой не е над закона - дори мултинационална компания като Nestlé, поради което ще заведем дело", каза Ингрид Крагл от FOODWATCH. Европейската комисия трябва да действа срещу измамите с храни, тъй като обозначението "натурална минерална вода" се ръководи от строга европейска директива, тази значителна измама повдига множество въпроси относно прилагането на действащите законови разпоредби. FOODWATCH писа до европейския комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес, за да поиска пълна прозрачност относно реакцията на френските власти на измамата, по-специално неуспеха им да уведомят Европейската комисия и други държави-членки, въпреки че знаят за то от 2021 г. FOODWATCH също така иска от Европейската комисия да предприеме последващи мерки, за да гарантира, че подобна ситуация няма да се случи отново - във Франция и в други страни. Този скандал подчертава необходимостта от по-стриктно регулаторно прилагане и прозрачност в хранително-вкусовата промишленост и показва още веднъж, че защитата на потребителите и опазването на околната среда не трябва да разчитат единствено на разобличаваща работа от подаващи сигнали и разследващи журналисти. |