Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
С Малката базилика Пловдив излиза на световната туристическа карта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 05.11.2010Коментари ()6937
© Plovdiv24.bg
След година Малката базилика, която ще възкръсне изпод доскорошното бунище до популярна дискотека на бул. "Мария Луиза", из преддверието на Аджисан махала, ще е готова, за да привлича с блясъка си туристи от цял свят. Обектът ще бъде посещаван още преди завършването му, тук ще идват археолози и реставратори от други страни, за да дават своето "ноу-хау". Това заяви зам.-министърът на културата Тодор Чобанов, който заедно с областния управител Иван Тотев и изпълнителния директор на фондация "Америка за България", осигуряваща финансирането от 700 хил. лв.,  Десислава Тальокова представи проекта, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Като археолог, той увери, че цветните мозайки на строената през V век базилика са сред най-красивите късноантични образци, които наистина ще привлекат хора от цял свят, интересуващи се от културно наследство. Това ще е стъпка към утвърждаването на Пловдив като една от световните културни столици на Европа, залегнало в приетата от правителството програма за развитието на културния туризъм в България.

"Ще е пълно с туристи, слизащи от пристигащите един след друг автобуси. Те ще пълнят не съседното заведение, а очите и душите си с култура, още повече, че мястото е почти в самия център на Пловдив", подчерта Чобанов.

Архитект Румяна Пройкова, която по думите на зам.-министъра заедно с покойната арх. Вера Коларова поддържа огъня в Пловдив да не загасне, представи вече готовия и много подробен идеен проект. От северната страна ще бъде изградена съвременна защитна сграда от модерни материали в базиликален стил, която ще скрива неподходящия сегашен декор отзад. Самият обект, отбеляза тя е сложно пластово произведение. То ще бъде експонирано по възможно най-добрия начин пред минаващите по булеварда. Най-ценни са уникалните късноантични цветни подови мозайки. Около 30% от тях, след направените през 1991 г. разкопки, са на мястото си, засипани с пясък и пръст. Архитект Пройкова се надява, че те още са там. Не се страхува за баптистерия, защото навремето я покрили с 10-сантиметрова бетонна плоча. Останалите мозайки, са вдигнати като половината от тях са обработени, а другите са с първичното си укрепване.
Всичко ще бъде възстановено в автентичен вид на неговото място.

С 300 хил. лв. държавата ще финансира втория етап от обживяването на базиликата, съобщи Чобанов, ще бъдат направени кафене, малък посетителски център, магазин с книжарница. Всички постъпления от посетители ще отиват за поддръжка.

"С подпомагането на този проект ние ще популяризираме уникалната и хилядолетна история на Пловдив на световната карта и ще го направим дестинация на културния и историческия туризъм", допълни Десислава Тальокова.

Веднага след пресконференцията тя и колегите и от фондацията отидоха при Базиликата, за да заснемат сегашното и състояние. "Ще следим всяка стъпка от реализацията на проекта, в специален уебсайт, ще я представяме пред света", обясни Тальокова пред наш репортер.


(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 49
07.02.2022 »
13.10.2014 »
03.10.2014 »
26.09.2014 »
22.05.2014 »
22.05.2014 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/S-Malkata-bazilika-Plovdiv-izliza-na-svetovnata-turisticheska-karta-204545
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.