Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Повече от 300 кг отпадъци събраха в резервата "Червената стена"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:55 / 10.11.2010Коментари ()714
Бивши и настоящи студенти от
Аграрен университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Над 300 кг отпадъци събраха и изнесоха от биосферния резерват "Червената стена" третокурсници от специалността "Екология и опазване на околната среда" в пловдивския Аграрен университет и служители от РИОСВ-Пловдив.

Акцията, организирана от инспекцията, се проведе на 8 ноември. Сред отпадъците преобладаваха бутилки от минерална вода, безалкохолни напитки и бира, найлонови торбички, пластмасови чашки, тарелки и прибори за хранене, употребени памперси - все боклуци, зарязани на полянките и в деретата след семеен или приятелски уикенд в резервата. Това е третото почистване на тези площи, организирано от инспекцията от края на лятото.  Студентите съчетаха почистването с открит урок за защитените растителни видове, срещащи се в "Червената стена".

Резерватът "Червената стена", разположен в землищата на селата Бачково и Добростан, е типичен ботаничен резерват. Той съхранява характерни за района реликтни съобщества от черен бор, борисова ела, космат дъб и др. Установени са 645 вида висши растения, от които 96 ендемични таксона и 38 таксона, включени в Червената книга на България. Характерни ендемични представители са родопският силивряк, родопското лале, венериното пантофче и др. Включен е в списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО "Човекът и биосферата". От обитаващите резервата 63 вида птици 17 са включени в Червената книга на България.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Poveche-ot-300-kg-otpaduci-subraha-v-rezervata-Chervenata-stena-205601
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.