Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
БТПП анализира спазването на трудовото законодателство в страната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:54 / 10.11.2010Коментари ()1429
© Plovdiv24.bg
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) направи мащабно проучване за трудовите права и спазването на трудовото законодателството в шестте района за планиране у нас, в 10 икономически отрасла. Сред тях са хотелиерство и ресторантьорство, производство, строителство, транспорт, образование и др. Проучването, което бе представено на специална пресконференция в Кюстендил, се реализира чрез анкети на повече от 6 300 работодатели, служители и синдикалисти участваха.

Според проучването, най-често нерегламентирани възнаграждения се получават в Североизточния и Югозападния район, съответно 2,6% и 2,0%, а Югоизточния район се отличава с 1,0% Допитването на БТПП показва, че най-нисък е делът на трудовите договори в Североизточен район - 83,5%, което с почти 10% по-малко от средната за страната стойност - 92,2%. Най-много сключени договори има в Северозападния район - 97,8%.

Секторното разпределение на данните показва, че най‐висок е делът на нерегламентираните плащания в сектор хотелиерство и ресторантьорство 14,5%, следван от сектор строителство с 11,9%. Най‐малък е той в сектор учебно‐образователни услуги - 1,4%.

Данните показват още, че над 1/4 от хората у нас получават частично или въобще не получават допълнително заплащане за извънредния си труд. По-малко от половината от работещите в Югозападния район са запознати с възможностите за защита на своите права, в случай че длъжностната им характеристика не се спазва от работодателя.

Целта на направените териториални и секторни разрези на резултатите от проучването е да се осигури достоверна информация за териториалните и секторните специфики на изследваните практики в областта на трудовоправните и осигурителните отношения, които да станат основа на обучения и дейности за борба със сивата икономика.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/BTPP-analizira-spazvaneto-na-trudovoto-zakonodatelstvo-v-stranata-205663
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.