Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Известен пловдивски лекар: Цял свят се отърва от клиничните пътеки, а ние не! Явно у нас някои ги интересуват парите, а не здравето на хората!
Автор: Гено Петров 12:36 / 09.07.2024Коментари ()10010
© Plovdiv24.bg
Известният пловдивски лекар и бивш депутат проф. д-р Димитър Шишков посочи основните проблеми в българското здравеопазване, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Той е началник на Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“.

"В нашата клиника имаме над 700 души, оперирани от рак на пикочния мехур. Тя е единствената в България, която извършва операция за смяна на пикочни мехур. Имаме преживяемост на болния над 20 години". 

"Клиничните пътеки, делегирания бюджет и свръх разкриването на болници, води до един голям проблем - усвояване на пари и бюджетиране на отделни звена."

"Това, за което се притеснявам, е, че идват пациенти, които повече от две години, се лекуват в разлини медицински звена. През това време се усвоят клиничните пътеки и се издърпват парите от касата. Такъв пациент е много трудно да бъде лекуван радикално. Нямам обяснение защо мои колеги правят това, освен може би заради финансовата страна. Преди седмица имах трима пациенти, оперирани по осакатяващ начин във водещи болници, вместо да бъдат изпратени тук, в Клиниката по урология. Просто пациентът не се насочва бързо към специализираните онкологични звена и в местата, където може да бъде извършена радикална операция, която може да спаси живота на човека."

"Цял свят се отърва от клиничните пътеки, а ние не. Причината е, че само оттук може да се контролира потокът на пари. Защо продължава разкриването на нови болници, междудругото така и не знам откъде намират хора за персонал. За да се усвояват парите, които са целеви и като делегиран бюджет, поне 1-2 години съответният пациент се "оперира" по т.нар. модерни технологии или по минимално инвазивни технологии. Това е абсолютно недопустимо. Явно не ги интересува здравето на пациента, а усвояването на пари."

"България има прекрасни здравни специалисти, които са с класи над турските. Не може да ходиш в Турция, за да ти разбият един камък и да дадеш сума ти пари. А тук, ако дадеш 100 лева повече, ще вдигнеш скандал. Много пациенти се връщат от Турция с усложнения. Значи ти ще дадеш 7000 лева в Турция, но няма да ги дадеш в България, където са по-добри специалистите. Промяната на манталитета и морала в лекарското съсловие идва от една основна причина - не е остойностен лекарският труд, което пък принуждава моткането на тези пациенти. "

"Трябва да има няколко национални каси, а не само една, както има и много болници, които се конкурират. Неслучайно в Германия са 215. Ако ще разделяме частното от държавното здравеопазване, трябва да променим Конституцията. Когато се дават целеви пари към частните болници, обричаме държавното здравеопазване в крах. Ако, не дай си Боже, има война или земетресение, може да сте сигурни, че нито една частна болница няма да отвори вратите си, както държавните."

"В момента в Пловдив Урологичната клиника е с най-голяма доходност по клинични пътеки - печелим по 400 000 лева на месец. Трудно се контролира частното здравеопазване, а най-лесно държавното. Трябва да има равнопоставеност."

Вижте повече във видеото!



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Izvesten-plovdivski-lekar-Cyal-svyat-se-oturva-ot-klinichnite-puteki-a-nie-ne-Yavno-u-nas-nyakoi-gi-interesuvat-parite-a-ne-zdraveto-na-horata-2179365
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.