Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Българин "живее на дюнери" - поръчал си е 169 през изминалата година
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:22 / 12.07.2024Коментари ()3797
©
Доставките на дюнери в България са се увеличили с 45% за една година, сочат данни на Glovo по повод Световния ден на дюнера. Оказва се, че сме в челните позиции и в няколко други категории. Страната ни е на първо място в Югоизточна Европа по честота на поръчките на дюнери и на второ място в световен мащаб на всички 23 пазара, на които Glovo оперира, като само Кот д’Ивоар ни изпреварва.

Най-големият любител на дюнери у нас е от Велико Търново, който през 2023 година е поръчал 169 арабски сандвича, което прави средно по един дюнер на всеки два дни.

Най-скъпата поръчка, съдържаща дюнери е била на стойност 409 лв и е изпълнена от ресторант в София. Пазарджик е градът с най-висок ръст в поръчките през изминалата година, показват данните на Glovo, a най-голяма честота на доставки е регистрирана в столицата, следвана уверено от Кърджали и Русе.

Предпочитаме дюнери предимно в часовете за вечеря – пиковият момент за доставки през годината е бил около 19:00 ч. Българите сме избрали да разпуснем след традиционните Великденски трапези, разнообразявайки менюто си с дюнери. Малко след  19:30ч. още в първия работен ден след празниците – 7 май, сме поръчвали по 1 дюнер на всеки 5 секунди чрез Glovo.

Всяка година на 12 юли светът отдава почит към широко разпространения и обичан арабски специалитет. У нас първият автентичен ресторант, предлагащ дюнери, отваря врати в София преди повече от 30 години, а днес в столицата има заведения за дюнери едва ли не на всеки ъгъл.

Най-предпочитани у нас през изминалата година са били пилешките дюнери, следвани от тези с телешко и свинско месо. Тънкият арабски хляб е характерен за всички вариации на специалитета, като у нас най-широко разпространената рецепта включва месо, зеленчуци, сосове и пържени картофи. Шавармата е традиционното наименование на сандвича в някои арабски страни, като тази вариация изключва картофите и се отличава със специфичните подправки за овкусяване на месото. Вегетарианската и веган версията на “дюнера" най-често се приготвят с фалафели, зеленчуци и сосове.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bulgarin-zhivee-na-dyuneri-poruchal-si-e-169-prez-izminalata-godina-2183694
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.