Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Носенето на дрехи, закупени от китайски сайтове, може да доведе до сериозни здравословни проблеми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:37 / 22.07.2024Коментари ()2297
©
Носенето на дрехи, закупени от големите онлайн платформи, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. За това предупреждават компании, занимаващи се с рециклиране на текстил. Непрестанното пазаруване на евтини дрехи вреди и на природата, смятат експерти.

Така наречената бърза мода, основно разпространявана чрез китайски сайтове, разчита най-вече на пластмаса и материали, които не могат да се рециклират. Популяризирането и продажбите на тези дрехи нарастват изключително бързо, но качеството им е съмнително, предупреждават български текстилни производители.

"Имаме много агресивен маркетинг от страна на големи китайски онлайн платформи за търговия. И разбира се, имаме ниските цени, които понякога се дължат на чисто непазарни практики в процеса на производството и във веригите на доставка. Наблюдават се спадове в оборотите, отлив на клиенти към тези китайски сайтове. От друга страна, не може да се пренебрегне и ефектът върху околната среда, който е съществен,“ каза пред NOVA Иван Люцканов от Българска асоциация кръгов текстил.

Модната индустрия допринася за 10% от глобалните въглеродни емисии. Бързото производство и еднократната употреба на дрехи значително увеличават текстилните отпадъци. 

"Текстилната индустрия е на второ място след земеделието по използване на вода. В производствения процес се прилагат и различни химикали, които вредят не само на околната среда, но и на здравето. Повечето от купуваните дрехи, особено от бързата мода, се носят кратко и се изхвърлят,“ добави Люцканов.

Търговците на дребно са недоволни от повишаването на продажбите на бързата мода, докато младите стават все по-очаровани от нея. Експертите препоръчват да се купуват по-малко дрехи, но такива, които издържат на по-дълга употреба.

Експертите съветват потребителите да избягват евтините и нискокачествени дрехи, които имат кратък живот и допринасят за натрупването на текстилни отпадъци. Вместо това, те насърчават покупката на по-качествени и трайни дрехи, които да се носят дълго време и да не изискват честа подмяна.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Noseneto-nadrehi-zakupeni-ot-kitaiski-saitove-mozhe-da-dovede-do-seriozni-zdravoslovni-problemi-2196621
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.