Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Александра Дарбоклиева, ОИ"Старинен Пловдив" за "СтАРТирай лятото": Интересът е голям
Автор: Цвети Тончева 07:38 / 28.07.2024Коментари ()1204
В Стария град в Пловдив започнаха поредица от творчески и познавателни занимания за деца и младежи под мотото "стАРТирай лятото“. Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Александра Дарбоклиева, от ОИ "Старинен Пловдив“.

Разкажете ни повече за програмата “СтАРТирай лятото"? Какви събития са предвидени? Какво да очакваме, какво е любопитното, за каква публика е предназначена?

“СтАРТирай лятото", защото в стартира има АРТ, което ние много харесваме, това е мотото и идеята на цялата ни инициатива и занимания. Това е нова творческа инициатива на “Старинен Пловдив". Публиката за нея са децата и младежите на Пловдив и гостите на града, разбира се, като идеята е да ги поканим на една лятна творческа среща. Бихме искали да ангажираме тяхното внимание и да активираме тяхното вдъхновение и през юли, и през август.

Подготвили сме изключително богата програма, събитията бяха 15, но вече са 16, защото интересът към тях е изключително голям, самите ние сме донякъде изненадани. Събитията започнаха на 3 юли и ще продължат до 30 август. Като на 30 август е последният ни пешеходен познавателен тур, който е воден от Елия Дечева, тя е нов член на нашия екип и беше част от менторската ни програма, съвместно с Гимназията по туризъм тук в  Пловдив. Тази програма също е изключително успешна и активирахме много млади хора, които проявиха интерес към “Старинен Пловдив" и към неговите обекти.

Но какво представляват самите събития?

Събитията са много разнообразни - театрални работилници, танцови работилници, като всички те са предвидени да бъдат през седмицата, да бъде удобно, а не когато в петък, събота и неделя пътуват, а през делничните дни, когато е удобно за децата да дойдат и да ни посетят. Имаме творческа работилница за изработка на бижута, имаме пешеходни познавателни турове, бяха 2, станаха 3.

Поради големия интерес, можем да направим още един. Имаме творческа работилница, която е свързана с оцветяване на тениски и се случва в къщата на Златю Бояджиев. Тя е много интересна, защото е и с надпис “Златю Бояджиев" и децата ги въвличаме не само творчески, а и познавателно, защото предизвикваме техния интерес към къщата и творчеството на Златю Бояджиев.

Освен това на 30 юли сме предвидили едно много интересно ателие, което е ателие по пантомима, което ще се случи в къщата на д-р Стоян Чомаков, това е постоянната експозиция на Златю Бояджиев. И там ще се срещнат с хореографа Деница Гергиникова. Опознавателните ни турове са за всяка възраст, повечето ни ателиета са предназначени за деца от 1 до 7 клас, понякога и до 10 клас.

Обикновено учениците идват с братчетата и сестричетата си, никой не сме върнали. Така че много се радваме на целия този интерес. 16 събития сме разпределили по 8 на месец, каним всички деца и младежи, които имат интерес към творчество.

В тези големи горещини по кое време правите събитията и горещините оказват ли някакво влияние върху програмата, има ли размествания?

Разбира се, гледаме да се случват сутрин, а когато видим, че е наистина много топло, влизаме вътре във възрожденските къщи и дворове, където е много по-прохладно.

Да, особено за тези турове, които са може би навън, възможно ли е да се ходи?

Туровете се случват вътре. Всъщност единственото ходене навън е между техните стартови точки Голяма и Малка базилика и туровете се случват вътре в сградите на базиликите. Те са много интересни, защото освен, че идват много деца и младежи, родителите им също се включват с интерес. Направи ни силно впечатление това.

Да, защото много възрастни хора не знаят интересните неща от Пловдив.

Точно така, и за тях е много интересно също. Това са емблематични обекти в Пловдив, които не винаги и не всеки е могъл да ги посети. Така че сега е моментът това да се случи.

Фактически работилничките на кои места са?

Работилниците се случват в къщата на Верен Стамболян, танцовите и театралните ни работилници се случват в най-новия ни обект късноантична сграда “Ирини". Така че тук имаме също прохладата на подлез археологически. Преместихме едната работилница точно по тази причина, вместо в къща “Клианти", работилницата за бижута се случва в Малка базилика, за да ни бъде по-прохладно и по-просторно. Другите  ни работилници са в къща на Верен Стамболян, там е творческата ни работилница. И също така в къщата на д-р Стоян Чомаков, където ни предстои това интересно ателие за оцветяване на фланелки.

Ако хората искат да дойдат при вас, откъде да се информират в колко часа и как, само това да обясним?

Много лесно се случва, хубаво е да имат предвид, че местата се запълват изключително бързо. Имаме събития в социалните ни платформи във Фейсбук, което се казва “СтАРТирай лятото", освен това из града на повечето ни обекти имаме плакати с QR код, който отвежда към събитието, където е най-актуалната информация при промяна на каквото и да е - дали е локация, дали е на място.

Така че това е начинът да получат повече информация. Всичките ни занимания и всички творчески ателиета са с вход свободен. Единственото, което молим е да става с предварително записване във Фейсбук за събитието. Има достатъчно информация за телефоните на колегите, които с радост откликват на записванията.

Тоест, записването става през Фейсбук?

Не, записването е по телефон, а информацията я има във Фейсбук за събитието.

Има ли случаи да отказвате, да е запълнено и да отказвате?

За съжаление, да. Така се оказва, че интересът изпреварва възможностите ни да приемем повече деца. На практика единият пешеходен тур, който се случи на 12 юли в петъчен ден, оказа се, че не е възможно да приемем всички, които желаеха да се включат в него. Включиха се повече от 30 човека, но направихме нова дата и освен на 30 август, предвиждаме да се случи пешеходен тур и на 6 август.

Тези пешеходни турове ги водят вашите екскурзоводи, които са в “Старирен Пловдив"?

Благодаря ви за въпроса, всъщност пешеходните ни турове се водят от Георги Цанков и Елия Дечева - и двамата са бивши ученици и участници в нашата менторска програма. На практика младежи, които ние сме обучили водят тези турове. Така че мисля, че тази среща на младежи с младежи е още по-интересна, а самите те са пример за това как интересът към “Старинен Пловдив" може да доведе до едно такова занимание, което е постоянно.

Кое е нещото, което най-скоро предстои?

Следващата седмица ще се случат две събития и двете са в антична сграда. На 24 юли е театралната ни работилница. Тя е под ръководството на актьора и режисьор Мирослав Ганев, той също участва в нашия екип. А на 26 юли отново тук в късноантична сграда “Ирини" е танцова работилница за народни и модерни танци. Тя е с хореографа Антон Георгиев. Отново е с вход свободен всичко и с предварително записване на посочените телефони във Фейсбук събитието.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Aleksandra-Darboklieva-OI-Starinen-Plovdiv-za-StARTirai-lyatoto-Interesut-e-golyam-2200118
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.