Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Млади норвежци пяха българска народна песен с диригента на пловдивски хор
Автор: Цвети Тончева 22:16 / 25.07.2024Коментари ()1651
Норвежки млади диригенти пяха и дирижираха българската народна песен "Кавал свири" пред нашето момче Илиан Тиганев, диригентът на Пловдивското певческо дружество “Ангел Букорещлиев", който се намира на диригентски курс в Норвегия. Тази приятна новина съобщи за "Фокус" самият Илиан.

"Веднага, след като разбраха че съм от България, аз ги попитах какво знаят за нашата страна, а те се позачудиха. Веднага, обаче, се сетиха за една песен, която я ползват като учебник, с интересна хармония и ритъм. Песента е "Кавал свири". Като се събрахме в приятелска компания след първия ден, уморени от дирижиране, те просто потърсиха партитурата и я намериха на тефоните си, разпределиха си гласовете и започнаха да пеят от сърце. Бях изумен - млади хора, за първи път виждат тази българска песен със странна хармония, а я запяха от сърце. Виждаха ме и мен за първи път, а така добре ме приеха. Стана ми приятно, че чувам българска песен в чужда страна. Беше явно, че много обичат нашия фолклор. Ние, българите, много трябва да работим в тази посока, да показваме българския фолклор по света, за да разпространяваме нашето наследство", каза Илиан Тиганев.

Той е в четвърто ниво на курса, което е най-трудното. Там се работи на бързи обороти, всеки ден научава много нови неща.

"Льонне, моята професорка, ме посрещна с отворено сърце. Тя е обиколила цял свят, уникален професионалист е, тя ни учи не как да дирижираме само по схема, а как да усещаме музиката и да я предадем на хористите. Льонне е шведка, учила е в Ню Йорк.

Кулминацията на курса е един мини концерт в голяма зала и дирижиране на църковно произведение в катедрала по време на Главния концерт. Това ще се случи в събота. Към академията си има професионален хор, с който работим по два часа всеки ден. Когато работим по стаите с колегите сами си дирижираме и пеем. Имаме и уърк шопове за дихателни упражнения, за работа с камертон, как да работим с ритъма и как да правим аранжименти за хор. Работим доста интензивно, започваме в 9 сутринта до 9 вечерта, но не усещаме как е минал денят", разказа още Илиан Тиганев.

"Този курс е истинско предизвикателство, изпълнено с много работа върху партитурите и нови знания в областта на хоровото дирижиране, аранжиране, работа с глас и още много. На моменти е доста тежко, но усещането за прогрес и развитие е безценно.

Всеки ден тук ми носи нови приятелства и безценни контакти с колеги музиканти, диригенти и професори от цял свят. Всеки един от тях ме вдъхновява и мотивира да продължавам напред, въпреки трудностите.

Благодарен съм на Съдбата, за пореден път!", написа и в личния си профил Илиан.


Млади норвежци пяха българската народна песен с диригента на пловдивски хор


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Mladi-norvezhci-pyaha-bulgarska-narodna-pesen-s-dirigenta-na-plovdivski-hor-2201534
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.