Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Средната работна заплата расте с двуцифрен процент
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:13 / 11.09.2024Коментари ()6838
© Plovdiv24.bg
През първото полугодие икономиката нарасна с 2%. Моторът на растежът е потреблението, но то е силно подкрепено от инвестициите. Ръстът при тях е между 4% и 6%. Това е много положителна новина на фона на нестабилната политическа ситуация. Трябва да посочим, че в миналите периоди ръстът на инвестициите беше изключително слаб. Сега сме свидетели на някаква компенсация. Това каза д-р Емил Калчев - главен икономист на ОББ, пред  Bloomberg TV Bulgaria/

"Бизнесът не може дълго време да седи без инвестиции. Ако погледнете ръста на средната работна заплата, той е над 19% през май, над 18% през юни и т.н. Тези ръстове в средносрочна перспектива заплашват конкурентоспособността на българската икономика. Трябва да споменем и един допълнителен фактор – относително ниската цена на кредитите, включително и корпоративния кредит."

"Ръстът на заплатите е сериозен индикатор във всяка икономика“, коментира гостът. От една страна, това стимулира потреблението. От друга страна, насърчава спестяванията и потребителското и ипотечно кредитиране. Работната заплата е база за всички тези четири неща.

Проблемът е, че бизнесът е притиснат между невъзможността да увеличава цените с темп близък до ръста на работната заплата, а в същото време трябва да плаща тези заплати, за да продължи да съществува. Рано или късно този процес ще трябва да се отрегулира. В България има опасност от по-бавно намаляване на инфлацията, а това е важно за приемът ни в Еврозоната. Средната хармонизирана инфлация (4,3%) е по-висока от средната в Еврозоната (3%).

"Очакваното намаление на лихвите на Европейската централна банка този месец би забавило инфлацията в Еврозоната. Според събеседника общата картината в Еврозоната е малко по-добра от очакваното. Сериозният проблем е икономиката на Германия, която и през второто тримесечие е в рецесия. От друга страна, Ирландия и Испания показаха много добри резултати. Българската икономика обаче е по-отворена към Германия и ние понасяме рисковете за това."

"Актуалната прогноза за България е 2,3% реален ръст за тази година.  Предстои да видим какво ще се случи до края на годината“, отбеляза гостът.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Srednata-rabotna-zaplata-raste-s-dvucifren-procent-2258942
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.