Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Иван Стоянов и едни 5 милиона лева
© Plovdiv24.bg
Обществена поръчка за близо 5 млн. лева за дейност, с трудно обясними ползи, стартира заместник-кметът Иван Стоянов“Услуги по консервиране на обществени сгради, обекти, съоръжения и пространства за нуждите на Община Пловдив". Или разбираемо – измазване на сгради и пространства с препарат за по-лесно миене след това. Срещу графити и лепене на плакати. По-абсурден общински харч от този е може би само прословутото изливане на препарат за няколкостотин хиляди лева в канализацията на Пловдив през миналия мандат, с цел – "Да не мирише“. Е още си мирише.

Превантивното измазване на публични пространства не е нова идея. Още в мандата на Славчо Атанасов се правеха проби с боядисване на уличните стълбове с покритие против лепене на обяви. След пробите се видя безсмислието на начинанието.

В мандата на Здравко Димитров същата фирма, сочена сега от мнозина за победител в конкурса, и вече провеждала демонстрация в настоящия мандат в ОП "Чистота“, предлагаше "новаторската технология“. Тогава тя бе отхвърлена като скъпа и неползотворна. Представителят на немския химически гигант явно сега е пробил в общината.

Графитите и залепените плакати в 90% от случаите не са върху общинска собственост, което прави ефекта от начинанието нулев. С препарата не могат да бъдат третирани сгради -  паметници на културата, а това е почти цялата централна градска част на Пловдив, хълмовете също. Гаранцията на химикала е 2 г. и то при условие, че през това време не е извършвано почистване на мястото.

Изисквания към кандидата в обявената обществена поръчка е да има 50 000 лв. от дейност "консервация чрез нанасяне на защитен слой за защита срещу маркировки, графити, плакати и други“. На пръв поглед малка сума, но 50 000 лв. от подобна дейност има най-вероятно една фирма в България. Изисква се и общият оборот на фирмата за последните 3 години да е 100 000 лв., при предлаган договор за близо 5 млн. лв. Голяма сделка за фирма с 50 000 лв. оборот за 3 години от дейността.

А 5 млн. лева е цената на една детска градина или ясла за 200 деца. За която пари няма.

Всъщност пари и за този харч няма. В момента в общината се провеждат оперативки за намаляване на разходите. Реже се от капиталовата програма. Не се асфалтира цял участък от бул. "Кукленско шосе“. Остана като кръпка с мотива на кмета "То си е добре там“.

Черни облаци са надвиснали и над бюджета за ТБО за 2025-та г. Почти сигурно можем да очакваме предложение на Костадин Димитров за увеличаване на данъците. И въпреки това сме свидетели на обществени поръчки като описваната.

През май 2021 г. италианският художник Салваторе Гарау стана много популярен, като продаде на търг за 15 000 евро невидима творба, наречена "Аз съм“. Всъщност Салваторе изглежда като ученик от първи клас спрямо заместник-кмета Стоянов, продаващ ни "невидимо мазило“ за 5 милиона лева и даващ 5 милиона причини на кмета Костадин Димитров, за да не бъде уволнен.


Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analizi/Ivan-Stoyanov-i-edni-5-miliona-leva-2273469
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.