Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Днес вярващите се молят на Дева Мария за помощ и закрила
© Plovdiv24.bg
На 1 октомври в църковния календар е Покров на Пресвета Богородица. Празникът се пада на една и съща дата всяка година.

Празникът произхожда от събития, случили се през 910 г. в Константинопол (днешен Истанбул). Според легендата, по време на обсадата на града от врагове, жителите се молели във Влахернската църква, когато Свети Андрей видял видение на Пресвета Богородица. Тя се явила пред молещите и ги покрила със своя омофор (воал), който символизирал нейната защита. След това враговете се оттеглили и градът бил спасен. 

Обичайно е да отидете на църква или да се молите у дома на Божията майка, може да я помолите за защита и покровителство.

Църковната служба в чест на празника започва предишния ден. В православните храмове се отслужва малка вечерня, голяма вечерня, утреня, а също и литургия. Богородица се прославя и нарича още Премъдростен извор и велика застъпница.

Вярващите се молят на Дева Мария за помощ и закрила. Вярва се, че на този ден всичките им молби ще бъдат чути. Литургията е последвана от проповеди, които не само разказват историята на празника, но и обясняват неговия смисъл.

На този ден не се пости. Но ако празникът се пада на постен ден, сряда или петък, тогава е забранено да се яде месо, яйца, мляко и ферментирали млечни продукти, но е разрешена риба.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-vyarvashtite-se-molyat-na-Deva-Mariya-za-pomosht-i-zakrila-2281922
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.