Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Иван Костов: Политическият процес катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона
© bTV
Съдебната власт за мен е тежко уязвена от мафиотизацията и съдии, прокурори, трябва да си го признаят. Те се държат по един много арогантен начин - те са си запушили ушите, затворили са си очите. Това заяви пред bTV Иван Костов, премиер на България в периода от 1997 до 2001 година, в нова книга събира свидетелствата си и включва много изследвания.

По думите му, когато България е била приета в НАТО, е натоварила системите ни за сигурност и армията ни, което доведе до трагедията с атаката в Кербала.

Според Иван Костов след приемането на България в ЕС е приключил процес на промяна на структурата на икономиката.

По думите му обаче приемането ни е ЕС се е свело до една дума - усвояване на еврофондове.

"Двата процеса, които трябваше да завършат прехода - политическият процес еволюционно катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона. Третият най-ключов процес е промяната на езика, промяната на културата, промяната на мисленето и начина, по който се отнасят към събитията, правата на свободите, как излизат от речника на комунизма и влизат в речника на свободния и демократичен диалог", обясни Иван Костов.

"Когато евроатлантизмът се закачва като значка, а се злоупотребява масово с властта, рискува думата да получи негативни оценки", посочи още той.

На остра критика подложи действията на президента Румен Радев бившият министър-председател Иван Костов.

"Президентът не може да разбере правилно ролята си в държавата. На поста е вече втори мандат и често влиза в политическия сектор, където не му е мястото. Не бива да влиза в партийните отношения", подчерта бившият премиер и лидер на ДСБ и СДС.  

"И ГЕРБ, и ПП-ДБ, и ДПС и всички други партии, които ще влязат в НС трябва да си дадат сметка, че само от тях зависи да има кабинет, няма от кого друг", предупреди Иван Костов.

Той допълни още, че общественият дебат е закъснял по определените политически теми.


Още по темата: общо новини по темата: 302
02.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
30.09.2024 »
предишна страница [ 1/51 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ivan-Kostov-Politicheskiyat-proces-katastrofira-i-ne-dovede-do-izgrazhdane-i-konsolidirane-na-demokraciyata-s-vurhovenstvo-na-zakona-2283268
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.