Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Как да "укротим" хладилните уреди да не подяждат излишно семейния бюджет?
© Plovdiv24.bg
Домакинските електроуреди са едни от виновниците за по-големите ни сметки за ток. Как, например, можем да "укротим“ хладилните уреди да не подяждат излишно семейния бюджет? Съветите са на "Активни потребители".

Инсталирането, поддръжката и правилното използване на хладилни уреди помагат да се избегне свръхконсумацията на електроенергия и допринасят за опазването на околната среда. Производството на студ е една от най-енергоемките области в дома: хладилниците и фризерите представляват 20% от специфичното потребление на електроенергия (без отопление, готвене и топла вода)

Направете правилния избор

Изборът на хладилник, фризер или комбиниран модел, както и изборът на доставчик са критерии, които се вземат предвид, за да ограничите потреблението на електроенергия. За да разберете най-енергийно ефективните модели, вижте енергийния етикет. Ако е претърпял промяна през 2021 г., той показва годишната консумация на устройството.

"Активни потребители" ви запозна подробно с новите енергийни етикети. С цел да се подпомогнат потребителите в ЕС да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък, от 1 март 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно е приложима изцяло нова версия на широко признатия енергиен етикет на ЕС.

Новите етикети първоначално се прилагат за четири категории продукти — хладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). Като се има предвид, че много продукти по познатата стара скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G. Тя е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас "А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти. Сега изделията с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, са етикетирани най-често като "B“, "C“ или "D“.

В етикетите са включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта. Има и редица нови правила за екопроектиране, по-специално относно възможностите за ремонт и необходимостта производителите да поддържат на разположение резервни части в продължение на няколко години след като продуктите вече не са на пазара.

Поставете правилно вашите устройства за производство на студ

Основна предпазна мярка: поставете ги далеч от източници на топлина (фурна, печка, прозорец, радиатор). Те загряват устройствата, които консумират повече, за да поддържат правилната температура. В твърде малка кухня ги разделете с изолационна плоча. Също така не забравяйте да оставите разстояние от поне 10 см над и зад вашите устройства, за да позволите на въздуха да циркулира около тях.

Регулирайте правилно температурата

Редовно проверявайте температурата. Настройте хладилника между 4°C и 5°C, а фризера на -18°C. Първо, цифровият термостат ще ви помогне да поддържате постоянна температура в хладилника. Имайте предвид, че всеки градус по-малко изисква 5% повече енергия за хладилник и между 2 и 3% повече за фризер.

Управлявайте добре храната си

Оставете горещите ястия да се охладят, преди да ги приберете. Оставете място между съхраняваните храни. Не забравяйте да покривате течности като супи, сосове или винегрети и да увивате зеленчуците добре, за да предотвратите изпаряването им.

Помислете за размразяване

Ако нямате вентилиран охладителен уред, не забравяйте редовно да размразявате хладилника и фризера (на всеки 3 месеца). Над 3 mm дебелина скрежът създава изолационен слой, който причинява прекомерна консумация на електроенергия от 30%.

Поддържайте добре

Проверете херметичността на вратичките; износени, те водят до образуване на скреж. Почиствайте задната решетка на хладилника веднъж годишно: ако е запушена, това пречи на ефективното отвеждане на топлината, създавайки прегряване и следователно увеличаване на консумацията.

Ограничете отварянето на вратата

Не отваряйте без нужда вратата на уреда и знайте какви продукти ще вземете: отворена врата за твърде дълго време позволява на студа да излиза и да навлизат водни пари, което води до образуване на скреж.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Kakda-ukrotim-hladilnite-uredi-da-ne-podyazhdat-izlishno-semeiniya-byudzhet-2285886
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.