Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изненадваща жалба от архитекти спря поръчката за новата сграда на МГ-то
Автор: Диана Бикова 10:16 / 08.10.2024Коментари ()3871
©
Жалба в Комисията за защита на конкуренцията в последния момент спира изпълнението на обществената поръчка на община Пловдив за изграждане на нова сграда на Математическата гимназия, научи ексклузивно Plovdiv24.bg.

Камарата на архитектите в България обжалва избрания подход строителството да се извършва на инженеринг. Това означава, че възложителят, в случая община Пловдив, не е избрал проект и не знае какво ще се получи накрая. Вторият аргумент е, че не се създава конкурентна среда, а условията са предпоставка за корупционни практики.    

"Изграждането на този важен комплекс е предприето по порочен начин. Порокът се нарича "инженеринг". Би трябвало, когато собственикът ще създава някаква сграда с голямо обществено значение, първо да обяви конкурс, на който да се представят различни варианти и собственикът да избере най-доброто решение. След това да се избере и самият строител, като тогава ще има база за сравнение. В конкретния случай, при инженеринг, строителят трябва да направи проекта, а възложителят не знае каква сграда ще се получи" - обясни председателят на КАБ - РК Пловдив арх. Чавдар Тенев.

Въпреки че инженерингът не е незаконен, архитектите отдавна настояват да не прилага при важни обекти, какъвто е новата сграда на Математическата гимназия. 

Припомняме, че дни преди началото на учебната 2024/2025 година беше обявена обществената поръчка за новата сграда на МГ "Акад. Кирил Попов" на бул. "Освобождение" зад хотел SPS. Процедурата е на инженеринг и включва проектиране, авторски надзор и строително-монтажни дейности. Прогнозната максимална стойност е 29 750 000 лева без ДДС.

Държавата вече отпусна 7 милиона лева по програма "Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027" на МОН. Останалите средства ще се търсят от други донори, съобщи за медията ни тогава заместник-кметът с ресор "Дигитализация, европейски политики, бизнес развитие и образование" Владимир Темелков

Според идейния проект, базата ще има 6 корпуса - учебен блок, администрация, сектор "Здравеопазване" и библиотечно-информационен център, корпус за спорт, център "Млади изследователи" и център "Дигитални създатели", басейн и многофункционална зала, сектор "Хранене". Комплексът ще е разположен в имот с обща площ 32 158 кв. м, като РЗП е 19 567 кв. м., а откритите площи са 11 899 кв. м. и там ще има спортни площадки, паркинг за автомобили, паркинг за велосипеди, зелени площи. 

Изпълнението на поръчката се предвижда да започне в началото на 2025 г., с краен срок за изграждане на целия комплекс 700 дни. Заради жалбата на КАБ обаче най-вероятно процедурата ще се забави поне с няколко месеца.


Още по темата: общо новини по темата: 39
13.09.2024 »
01.08.2024 »
25.07.2024 »
22.06.2024 »
10.05.2024 »
19.03.2024 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Iznenadvashta-zhalba-ot-arhitekti-sprya-poruchkata-za-novata-sgrada-na-MG-to-2290185
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.