Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Опасни са! Тези предмети нямат място в дома ви
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:16 / 08.10.2024Коментари ()1066
©
Често чуваме за опасности, свързани с продуктите, които използваме редовно в дома си и най-вече в кухнята. На първо място в последно време се поставят тиганите с незалепващо покритие, които крият наистина голяма риск за здравето ни заради нагрятия на високи температури тефлон. Но, оказва се, на кухненския ни плот сигурно ни дебне още една опасност. 

Защо да избягваме храната от пластмасови съдове

Пластмасовите съдове и посуда са друг потенциален враг за нашето здраве, който е добре да избягваме. А ново изследване на организацията Toxic-Free Future показва и кой точно вид пластмасови изделия съдържат най-голямо количество опасни химикали. И това са тези в черен цвят, пише LifeStyle.

Всички сме виждали пластмасови шпатули, черпаци и лъжици в черно, често дори и в комплект, които стоят наистина стилно върху плота и няма нужда да ги крием в шкафа. Но когато ги използваме върху нагорещените дъна на тигани и тенджери, от тях се отделят големи количества от т.нар. забавители на движението. 

Същото важи и за всички пластмасови кутии, детски пластмасови играчи и опаковки на хранителни продукти от пластмаса, оцветена в черен цвят. Експертите изчисляват, че ако използваме черни пластмасови шпатули и лъжици, всеки ден се излагаме на средно 34.7 милиона забавители на горенето. Същите тези вещества са открити и в корпусите и кутиите на редица електроуреди, които почти всеки има в дома си - като телевизори например. 

Всичко това е наистина притеснително, защото проучване от април тази година доказва, че хората, които имат високи нива на въпросните забавители на горенето в кръвта си имат и около 300% по-голям риск да умрат от рак от тези, които имат по-ниски нива на веществата.

Освен онкологични заболявания, те причиняват и проблеми в ендокринната функция, феталното и детско развитие, както и на репродуктивната и имунната система.

Основната препоръка, която можем да спазваме, за да намалим риска за здравето си, е да избягваме всякакви пластмасови изделия с черен цвят, които влизат в досега с храната, която консумираме, както и детските играчки от пластмаса с черни елементи, защото децата често ги поставят в устата си. 

Какво знаем за фталатите

По отношение на електронните устройства, в които забавителите на горенето се използват с цел избягваме на големи пожари, започващи от тях, нямаме особено полезен ход, освен отново да заложим на продукти, които не са черни.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Opasni-sa-Tezi-predmeti-nyamat-myasto-v-doma-vi-2290370
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.