Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Специалист посочи как да различим COVID-19 от сезонния грип
©
Как да разпознаем симптомите на грипа и на COVID-19? Съвети даде общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

"Ако болките започват внезапно – то става въпрос за грип. Ако симптомите се появяват поетапно, е COVID-19. Грипът има внезапно, остро начало – вдига се температура, получава се сухота в гърлото и кашлица. За него е характерна и така наречената миалгия – болка в мускулите и ставите. Хубавото при грипа е, че за лечението му има специфична терапия, която, когато се приложи в първите до 36 часа, има вълшебен ефект", обясни тя пред NOVA.

По думите ѝ има няколко лекарства на пазара, които, когато се приложат в първите часове – решават проблема с грипа. "На никого не препоръчвам да се самолекува. Добре е да посетите личния си лекар, който да назначи правилната терапия. Аз лично препоръчвам да се направи тест, за да е сигурно, че се лекува точното заболяване", подчерта доктор Николова.

"Вчера получих ваксините срещу грип. Имам списък с чакащи. Започнах да ги прозвънявам, за да дойдат и да се ваксинират. За по-младите хора има наличности в аптеките. Има и ваксини за децата над 2-годишна възраст, които се впръскват през носа.  Хубаво е родителите, които искат да профилактират децата си – да им поставят такава", посъветва лекарят.

Доктор Николова обясни и симптомите на COVID-19. "Началото на заболяването е доста по-бавна. Температурата се разгръща по-бавно и се задържа обикновено до 38 градуса. Не се наблюдава тази изразена болка в мускулите и ставите. Няма я сухата и дразнеща кашлица. За това заболяване няма специфична терапия. Затова препоръчваме поставянето на ваксина", посъветва тя.


Още по темата: общо новини по темата: 17064
10.10.2024 »
10.10.2024 »
09.10.2024 »
09.10.2024 »
08.10.2024 »
08.10.2024 »
предишна страница [ 1/2844 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Specialist-posochi-kak-da-razlichimCOVID-19-ot-sezonniya-grip-2293023
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.