Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Новите електронни документи за самоличност: Показваш телефона и приключваш!
Автор: ИА Фокус 13:47Коментари ()2916
©
Европейската комисия представи предложението си за въвеждане на електронни документи за самоличност, което отвори широки дискусии относно тяхната сигурност и ефективност.

"Ще бъде много по-лесно и бързо, показваш телефона, сканира се информацията, проверява се, регистрира се и приключваш. Това, което сега ще стартира, е доброволната възможност да се вкара вътре паспортът за международни пътувания и личната карта. До 2026 година тези електронни паспорти ще трябва да могат да съдържат много различна друга информация, която в момента да речем се събира в десет други приложения", коментира експертът по киберсигурност Христиан Даскалов.

Например, дебитни и кредитни карти, здравни сертификати и служебни данни ще бъдат обединени в една апликация. Въпреки това, централизирането крие рискове, ако сигурността не бъде достатъчно добре обезпечена. 

"Вместо да защитаваме 10 приложения, ще трябва да обезпечим само едно", поясни Даскалов за Bulgaria ON AIR.

Гражданите ще могат да използват както електронни документи, така и физически, като няма изискване за пълно премахване на хартията.

Даскалов подчерта важността на отворения код и блокчейн технологията за осигуряване на сигурността на електронните документи. Според него отвореният код дава възможност на експертите да проверяват дали апликациите работят според очакванията и дали няма скрити уязвимости.

Блокчейнът ще гарантира прозрачността и ще ограничи достъпа до лични данни само до необходимата информация. Например, когато кандидатствате за кредит, банката няма да може да разглежда всичките ви финансови потоци, а само дали покривате минималните изисквания.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Novite-elektronni-dokumenti-za-samolichnost-Pokazvash-telefona-i-priklyuchvash-2293559
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.