Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ето как да подготвим автомобила си за зимата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:40 / 13.10.2024Коментари ()679
©
Зимата е колкото красива, толкова и понякога недолюбвана от милиони хора по света. Едни не я харесват заради студа, други заради високите сметки за ток, а трети защото денят тогава е прекалено къс. Този сезон обаче не се харесва и от не малко шофьори и причините за това са не една и две. Всички ние, които имаме коли се сблъскваме със смяна на гуми, по-висок разход на гориво и трудно размразяване на прозорците в студените сутрини. Как обаче да подготвим любимия си автомобил за зимата ще разберем детайлно в следващите редове, а след това може да опитаме късмета си.

Как правилно да подготвим колата за зимата?

Зимата е опасен сезон за шофиране и всеки знае причините за това. Асфалтът е хлъзгав и крие безброй предпоставки за произшествия. Именно заради това доста хора предпочитат да не използват колите си през този сезон, заради техни лични страхове. Има обаче няколко неща, с които можем да направим шофирането си през зимата в пъти по-безопасно, за да стигнем до красиви гледки високо в планината например. А сега нека не губим повече време и да разберем как да си осигурим спокойно шофиране през снега в минусовите температури и как да подготвим колата за зимата по най-добрия начин.

Сдобиване с животоспасяващите зимни гуми

Доста шофьори подценяват значението на зимните гуми и избягват да си купуват такива или пък ги сменят с нови прекалено рядко. Не малко хора смятат, че летните гуми с голям грайфер или всесезонните такива вършат достатъчно добра работа. Истината обаче е съвсем друга и всеки професионален шофьор ще потвърди това. Дори и по-евтините зимни гуми се представят в пъти по-добре от летните гуми или всезезонните.

Задачата на гумите за зимни условия е да се справят безпроблемно с рязка смяна на движение или нуждата от бързо спиране на автомобила. Това са все неща, с които другите видове гуми не умеят да се справят. Затова нека не пестим средства за зимни гуми и да се оборудваме с тях навреме, преди да е станало късно.

Имаме ли нужда от смяна на акумулатора?

Именно акумулаторът създава най-честите проблеми при зимни условия. По време на минусовите температури на всеки от нас се е случвало да не успее да запали колата си. Това се случва, ако акумулаторът ни е доста стар и вече върши своите задачи трудно. Ето защо е добра идея да го проверим през лятото или есента и ако е вече не е надежден – да го заменим с нов. В наши дни акумулаторите вече са значително по-достъпни и има доста бюджетни варианти.

Смяна на водата в казанчето с антифриз

Да, водата е значително по-евтина от антифриза, но тук отново не трябва да сме пестеливи. Сигурността е на първо място и е добре да не забравяме това. За да сменим антифриза с вода обаче, е нужно да го направим в сервиз или с помощта на специален уред. Не е добра идея да смесим останалата в казанчето вода с антифриз, защото отново рискуваме да навредим на автомобила си. Всичко звучи още по-лошо, когато споменем, че липсата на антифриз означава и липса на парно в колата, което е меко казано ужасен сценарий, пише carinfo.bg.

Трябва ли да се погрижим за филтрите и маслото?

Зимата влияе лошо на маслото в двигателя и това не е тайна за никого. Ниските температури го сгъстяват, което не е добър вариант за работата на двигателя. Ето защо е добре да сменим маслото си след зимата, особено ако вече сме навъртели нужните за това километри. Смененият пък преди зимата въздушен филтър, ще ни помогне да се справяме по-успешно със изпотяващи се прозорци. Освен всичко самото парно ще функционира значително по-добре и това ще се забелязва.

Какво да правим с чистачките и течността за почистване на прозорците?

Не малко хора тотално игнорират знаците, които техните чистачки им дават. За съжаление огромен брой шофьори сменят чистачките си много рядко и то чак когато са вече пред разпадане. През зимата гумата на чистачките се втвърдява допълнително и това прави почистването на стъклото почти невъзможно, особено от остарелите и захабени чистачки. Ето защо е важно да си купуваме нови редовно и да следим за тяхното изправно състояние.

Течността за почистване също е от огромно значение и е задължително да бъде зимна. Само тогава тя може да ни позволи да си изчистим прозорците, без да се притесняваме дали течността не е замръзнала. Нека не забравяме, че колкото и незначителна да ни изглежда работата на чистачките, те всъщност са в състояние да спасят живот или да отнемат такъв, ако са в неизправност.

Заключение

Сигурни сме в едно – всеки, който вземе под внимание предоставените по-горе съвети за това как да подготвим колата за зимата, ще си гарантира правилното и безпроблемно функциониране на колата си през неприятните зимни дни. Освен това вероятността да се окажем закъсали на пътя ще намалее поне няколко пъти. Все пак е важно да не подценяваме зимните условия и е задължително да шофираме нащрек, както и винаги с едно наум. Малко по-високата скорост ще ни заведе до крайната дестинация едва няколко минути по-бързо и не си заслужава да рискуваме. Както гласят известните електронни табла по пътищата – "Карай внимателно – някой те обича“.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Eto-kak-da-podgotvim-avtomobila-si-za-zimata-2296886
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.