Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Интересен празник е!
Автор: ИА Фокус 12:33Коментари ()1346
©
На 15 октомври църквата почита светиите Евтимий и Лукиан, презв. Антиохийски. Евтимий живял през 9 век, в град Анкира (Галатия). От раждането се казвал Никита, рано останал без баща, а майка му настоявала да се задоми рано. Той решил да се посвети на служение на Бога, тайно напуснал дома си и се замонашил с името Евтимий. 

Отначало той живял в манастир в Писидон, който се намира на планината Олимп, а по-късно приема великата схима - дава обет да се лиши от почти всичко и отива в Света гора, където прекарва 15 години като отшелник. Там той спазвал обет за мълчание в продължение на 3 години. След това прекарал 12 години в уединение, а след това приел подвига на стълпника - живял на стълп край Солун. Евтимий имал дарбата да сътворява чудеса: лекувал болните, спасявал жените от безплодие и помагаше на съпрузите да намерят общ език.

Когато светецът се преместил в планината Перистера, върху него започнали да се стоварват божествени откровения: той основал мъжки и женски манастири и бил техен дякон в продължение на 14 години. В един от тях майка и съпругата му положили монашество. Евтимий Солунски умира на 74 години, мощите му са пренесени в Солун.

Знаците на този ден показват какво ще бъде времето в близко бъдеще и колко скоро ще дойде зимата: вятърът и дъждът на този ден вещаят, че зимата ще бъде студена; ако вече е паднал сняг - зимата ще бъде със слънце и слана; скреж по прозорците - скоро ще има хубаво време; чисто небе - вещае падането на слана; котката се припича на слънце цял ден - скоро ще падне сняг. 

На този ден, както и във всеки друг ден, църквата не одобрява кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и завистта, алчността, отмъщението и отчаянието. Не трябва да отказвате помощ на тези, които искат. Не трябва да мързелувате. Според общоприетото вярване трябва да изпълните три задачи - това ще гарантира късмет в бъдеще. Традициите забраняват да се мият и поправят счупени неща - в противен случай поправеното няма да издържи дълго.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Interesen-praznik-e-2298955
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.