Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Работодателите скочиха срещу определянето на минималните осигурителни прагове
©
Работодателите изпратиха писмо до Министерството на труда и социалната политика. Те се обявиха против процедурата по договаряне на минималните осигурителни прагове за 2025 година.

В становището се казва:

Известно е, че Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) многократно е излизала със становища и позиции, с които се иска премахване на определянето на минимални осигурителни доходи (МОД) и замяната им с по-адекватни процедури и инструменти.

Известно е също така, че има консолидирана позиция на представителните на национално равнище работодателски организации от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОБР), член на която е и АИКБ, с която се отказва воденето на преговори за определяне на минимални осигурителни доходи (МОД). АИКБ продължава да е солидарна и с тази позиция на АОБР.

Нашите аргументи срещу минималните осигурителни доходи (МОД) са известни. Най-важните сред тях са неадекватността на МОД – държавата държи да се внесе в бюджета на ДОО осигуровката, а демонстративно не се интересува от размера на самото възнаграждение. В този смисъл минималните осигурителни доходи играят роля и на генератор на "сива икономика“.

Освен това абсолютно непропорционалното на ръста на производителността и дори на инфлацията покачване на минималната работна заплата (МРЗ) обезсмисля преговорите за минимални осигурителни доходи (МОД), като залага една много висока изходна база в лицето на текущата стойност на МРЗ.

Към тези най-общи наши възражения вече се прибавя и изключително вредното влияние на член 244 от Кодекса на труда, който фиксира размера на минималната работна заплата до примитивна формула с функция на една променлива, при която МРЗ = 0,5 х СРЗ.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) никога не е приемала член 244 от КТ и никога не е правила никакви отстъпки по отношение на неговата състоятелност. Ние многократно сме заявявали, че всякаква дейност в областта на политиката по доходите и по създаването на адекватен механизъм за договаряне на минималната работна заплата (МРЗ) може да се осъществи само след безусловната отмяна на член 244 от Кодекса на труда.

Във връзка с изложеното по-горе Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отказва да участва в процедурата по определяне на минималните осигурителни доходи (МОД). Оставаме в очакване на реални действия за премахване от нашето трудово и осигурително законодателство на вредни и неадекватни текстове, които влошават бизнес средата и водят до уравниловка, която демотивира работниците и служителите.

Оставаме с убеждението, че ако преодолеем визираните по-горе препъникамъни, ще можем с общи усилия да допринесем много повече за подобряване на състоянието на индустриалните отношения и на бизнес средата в Република България.


Още по темата: общо новини по темата: 17
11.10.2024 »
11.10.2024 »
11.10.2024 »
10.10.2024 »
07.10.2024 »
07.10.2024 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:
Рокади в МВР
14:32 / 15.10.2024

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Rabotodatelite-skochiha-sreshtu-opredelyaneto-na-minimalnite-osiguritelni-pragove-2299048
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.