Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Над 45 хил. деветокласници се явиха на първия онлайн тест в системата на образованието
©
МОН прави детайлен анализ на всички технически проблеми, възникнали по време на първия онлайн тест в системата на образованието. 

В двата дни от провеждането на първото онлайн изследване на уменията по природни науки в 9. клас общо около 45 000 ученици решиха теста. Подобен формат се организира за първи път в системата и цели да провери и готовността ѝ за организиране на различни изпитни формати изцяло на електронни устройства.

Изпитът се провеждаше в два поредни дни на две отделни електронни системи, за да се тестват и различни технически решения. През предходния ден (14.10) тестът премина безпроблемно в близо 800 държавни, общински и частни училища.

В днешния ден са възникнали различни технически проблеми, които са забавили и неговото започване. В момента се прави детайлен анализ за всички постъпили сигнали от училищата.

През вчерашния ден входът в системата се осъществяваше през генериран QR код, а в днешния – чрез въвеждане на потребителско име и парола. Това е довело до трудности при влизане и допълнително натоварване на системата.

Днес общо над 16 500 деветокласници са преминали през теста и са го предали. Останалите около 10 хил. ученици са се отказали или са срещнали технически проблеми в хода на решаването му. За тях ще бъде организирана допълнителна дата, в която по желание могат да се явят отново на онлайн теста.

Резултатите от теста дават само информация за нивото на придобитите умения за ученика и не са свързани с оценяването му. Дадена е възможност резултатите от него да бъдат вписани като текуща оценка и да заместят провеждането на входно равнище по съответния предмет. Това се случва по преценка на преподаващия учител и само при желание на ученика.

Тестът се състои от три части – по биология и здравно образование, по физика и астрономия и по химия и опазване на околната среда.

Всяка част от теста включва до 10 задачи/казуса с въпроси към тях с избираем отговор и/или с кратък свободен отговор. За работа върху всяка част ученикът разполага с 30 минути, като до приключването ѝ може да се връща и да променя отговорите си. Веднъж потвърдил приключването на работата си по съответната част, той започва с решаване на следващата част и не може да се връща към предишната.

Сегашното изследване поставя фокус върху важни теми от изследването PISA 2025, като типът задачи и средата се доближават до тези в международното проучване. От друга страна се подпомагат и учителите в задаването и оценяването на такъв тип задачи.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nad-45-hil-devetoklasnici-se-yaviha-na-purviya-onlain-test-v-sistemata-na-obrazovanieto-2299115
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.