Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Социалните жилища, които днес откриха в Пловдив, са без акт 16 и не могат да бъдат ползвани
Новият общински 9-етажен блок на улица "Владая" № 6 няма акт 16, който да разреши обитаването му. Това стана ясно преди официалното прерязване на лентата на новия обект, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Този факт хвърля съмнение, че събитието по откриването на обекта се прави с предизборна цел.

"Жилищата се заустват в канализацията на "Владая". Чакахме да я направят, виждаме, че асфалтират вече улицата, значи е готова" - коментира общинският съветник Георги Титюков, който беше заместник-кмет по социални дейности в миналия мандат, когато започна строителството на социалните жилища. 

"Проблемът с канализацията е решен. Предстои присъединяване към EVN и след това ще бъде издаден акт 16", коментира заместник-кметът Николай Бухалов

Изпълняващият длъжността кмет Иван Стоянов допълни, че настаняването на хората ще започне след като сградата бъде въведена в експлоатация. 

Сградата разполага с 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, както и общи спомагателни помещения. Жилищата са до ключ, единствено липсва посудата за хранене. 

За 74-те апартамента до момента са подадени 115 заявления. Ще бъде направен подбор, съгласно наредбата. Отдел "Жилищна политика" на община Пловдив ще трябва да определи тарифа за наем, която ще бъде подложена на едномесечно обществено обсъждане и после приета от Общинския съвет. Прогнозата е, че първите новодомци ще бъдат настанени около Коледа или Нова година. 

Кандидатстването за жилище става в деловодството на община Пловдив. Може да се кандидатства три пъти за една година. Настанените ще могат да останат до 3 години, като всяка година ще подновяват договора си. 

Блокът е с около 6000 кв. м. РЗП. На първия етаж има голяма зала, в която ще се сложат матраци, за да се приберат хората от улицата при по-тежки зими. 

Според Титюков трябва да се вземе политическо решение как ще се поддържа сградата. Най-вероятно към ОП "Жилфонд" ще се създаде звено от трима-четирима души - управител, социален работник, чистачка, които ще се грижат за обекта. След 5 години УО ще направи проверка на място.



Още по темата: общо новини по темата: 6
15.10.2024 Вижте как изглеждат отвътре новите социални жилища в Пловдив
15.10.2024 Откриват сградата със 74-те жилища и 18 паркоместа в Пловдив
11.10.2024 Общинската сграда със 74 апартаментa в Пловдив е готова
25.02.2023 Коя ли приближена фирма ще спечели тази обществена поръчка?
30.08.2021 Започна изграждането на социални жилища в Пловдив
27.08.2021 Започват да строят социални жилища в Пловдив

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Socialnite-zhilishta-koito-dnes-otkriha-v-Plovdiv-sa-bez-akt-16-i-ne-mogat-da-budat-polzvani-2299132
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.