Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Икономисти казаха причината за поскъпването на маслото
©
Защо се забелязва ръст в цената на маслото и млякото? Темата коментираха икономистите Преслав Райков и доц. Щерьо Ножаров.

"Поскъпването на маслото е изключително логично и икономически обосновано. Дължи се основно на това, че самият продукт през предходните 3-4 години поевтиняваше. Но в един момент маржът от производството на масло, от преработката на мляко към масло – стана нерентабилна за производителите. Наложи се те да сменят с други продукти, които дават по-добра печалба – кашкавал, сирене и други млечни продукти. Това съвпадна в глобален мащаб с намаленото производство на мляко". Това обясни Преслав Райков.

По думите му тази тенденция е напълно нормална и икономически обоснована. "Случва се при всеки един продукт, когато от една суровина, каквато е млякото, получаваме няколко субпродукта". Така се случва и при петрола, при който имаме около 15 субпродукта. Къде производителите насочват маржа се решава от пазара", подчерта той пред NOVA NEWS.

"Млякото има множество алтернативни употреби за най-различни продукти. Алтернативното му използване се насочва там, където потенциалната печалба е най-голяма. Това, което аз бих добавил е, че цените на фуражите също скачат. Те ще продължат да растат. Това е важно за производството на мляко. Оттам нататък е важно и за цената на всички продукти, които се произвеждат с мляко", подчерта и доцент Ножаров.


Още по темата: общо новини по темата: 443
15.10.2024 »
14.10.2024 »
13.10.2024 »
05.10.2024 »
05.10.2024 »
01.10.2024 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ikonomisti-kazaha-prichinata-za-poskupvanetona-masloto-2301957
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.