Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Защо някои хора никога не се разболяха от COVID-19
©
Защо някои хора не се разболяха от COVID-19 по време на пандемията? Проучване на Имперския колеж в Лондон разкри начините, по които те избягват да се разболяват, съобщи Mirror.

Оказа се, че хората успяват да се противопоставят на болестта, която се причинява от вируса SARS-CoV-2, защото имат уникална имунна реакция. Тя им помага да избегнат инфекцията.

Изглежда, че локализираният имунен отговор в лигавицата на носа им позволява да идентифицират вируса на ранен етап и да му попречат да се утвърди и да предизвика инфекция.

В рамките на съвместното изследване, ръководено от Империал, са анализирани проби от изследваните лица преди и непосредствено след излагането им на вируса, за да се проучи подробно имунният им отговор.

При някои хора се наблюдават непознати досега имунни реакции, които им позволяват да устоят на продължителна вирусна инфекция. Това дава подробна представа за участващите клетъчни типове.

Изследователите твърдят, че британското проучване COVID-19 Human Challenge служи за най-изчерпателната до момента хронология на реакциите на организма при първото излагане на коронавируса или на което и да е друго инфекциозно заболяване. Професор Кристофър Чиу, ръководител на изследването, заяви:

"Тази изследователска програма продължава да предоставя уникални познания за това как имунната система ни предпазва от инфекции, които не могат да бъдат постигнати в други условия. Тези открития не само ще окажат важно въздействие върху разработването на интервенции от следващо поколение за SARS-CoV-2, но би трябвало да могат да се обобщават и за други бъдещи епидемии и пандемии“.

В рамките на проучването на 36 здрави възрастни доброволци е поставен вирусът SARS-CoV-2 през носа.

Изследователите са извършили подробно наблюдение на кръвта и лигавицата на носа на 16 доброволци. Те са проследили цялата инфекция, както и активността на имунните клетки преди самата инфекция. Някои хора веднага се изчистили от вируса, без да проявят типичния широко разпространен имунен отговор, а вместо това в носа им се появили фини, невиждани досега имунни реакции.

За разлика от тях, при шестте лица, развили трайна инфекция от COVID-19, се наблюдава бърз имунен отговор в кръвта, но по-бавен имунен отговор в носа. Това позволява на вируса да се установи там.


Още по темата: общо новини по темата: 17072
17.10.2024 Вирусолог ни предупреди
17.10.2024 Ангел Кунчев: Абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага
14.10.2024 Лекар: Ръстът на заболяванията ще дойде около Коледа и Нова година
13.10.2024 Проф. Кантарджиев ни предупреди: Бумът на грипа е като си дойдат българите с аеропланите от Великобритания и кашлят по летищата
12.10.2024 1200 жители на Пловдивска област не повярваха в конспиративните теории
11.10.2024 Д-р Бацелова: При напълно ваксинирано общество ще има 50% по-малко заболели от грип
предишна страница [ 1/2846 ] следващата страница

Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Zashto-nyakoi-hora-nikoga-ne-se-razbolyaha-ot-COVID-19-2304568
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.