Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Сладкият вкус в електронните цигари влияе на мозъка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:10 / 24.10.2024Коментари ()521
©
Честото пушане на нагреваеми е-цигари от тийнейджъри може да повиши риска от излагане на олово и уран, потенциално увреждайки развитието на мозъка и органите, става ясно от изследване, публикувано онлайн в списание Tobacco Control.

Констатациите подчертават необходимостта от прилагане на разпоредби и усилия за превенция, насочени към тийнейджърите. Анализът на пробите от урината показва, че нивата на олово са с 40% по-високи сред хората, които често вейпват и с 30% повече при тези, които да вейпват редовно, отколкото сред онези, които се занимават с това от време на време. Нивата на уран в урината също са 2 пъти по-високи сред хората, които обичат да вейпват редовно, отколкото сред тези, които го правят случайно.

Сравнението на видовете аромати показва 90% по-високи нива на уран сред вейпърите, които предпочитат сладки вкусове, отколкото сред избралите ментол/мента.

Не са открити статистически значими разлики в нивата на кадмий в урината между честотата на изпаряване или видовете аромати, пише zdrave.to.

Вейпингът е изключително популярен сред младите хора. През 2022 г. близо 14% от американските гимназисти (около 2,14 милиона) и повече от 3% от учениците в прогимназиалния курс (около 380 000) съобщават, че са употребявали цигари през предходния месец.

Определени метали са идентифицирани в аерозоли и течности за електронни цигари, а тяхното усвояване е особено вредно, най-вече в периоди на развитието на подрастващия, казват изследователите. Те се позовават на проучвания, показващи, че повишените нива на експозиция са свързани с когнитивно увреждане, поведенчески смущения, респираторни усложнения, рак и сърдечносъдови заболявания при децата. Изследователите са искали да разберат дали нивата на потенциално токсични метали могат да са свързани с честотата на изпаряване и дали вкусът може да окаже влияние, и са се възползвали от национално представително проучване (декември 2018 г. до ноември 2019 г.) на PATH Youth Study, включващо 1607 тийнейджъри между 13 и 17 г.

След изключване, 200 вейпъри били включени в окончателния анализ. Техните проби от урина били тествани за наличие на кадмий, олово и уран и честотата на изпаряване била определена като случайна (1–5 дни/месец), периодична (6–19 дни) и честа (20+ дни).

В същото време вейп ароматите били групирани в 4 взаимно изключващи се категории: ментол или мента; плодове; сладки - шоколад или десерти; други - тютюн, карамфил или подправки, и алкохолни или безалкохолни напитки. През предходните 30 дни 1 от 3 (33%) вейпъри са казали, че са използвали аромати ментол/мента, половината предпочитали плодови вкусове, малко над 15% избрали сладки вкусове, а 2% използвали други вкусове.

Учените все пак подчертават, че нивата на токсични метали във вейповете ще варират според марката и вида на използвания изпарител. Въпреки че нивата в урината показват хронична експозиция, те са оценени само в един момент от време, но не е изключено и наличието на уран в урината може да се дължи на различни източници, включително околната среда от природни находища, промишлени дейности и хранителен прием. Според изследователите особено безпокойство будят повишените нива на уран, открити в категорията на сладкия вкус.

И обясняват: "Продуктите за електронни цигари с вкус на бонбони съставляват значителна част от юношите, а сладкият вкус в електронните цигари може да потисне тежките ефекти на никотина и да засили неговите подсилващи ефекти, което води до повишена реактивност на мозъка“.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Sladkiyat-vkus-v-elektronnite-cigari-vliyae-na-mozuka-2311115
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.