Здравословното хранене - лъгали ли са ни за мазнините? | ||||||
| ||||||
Салам, майонеза или краве масло - мазните храни ни разболяват и водят до затлъстяване. Тъкмо поради това отдавна се предлагат и продукти с намалено съдържание на мазнини. Но как всъщност се появяват опасенията, свързани с мазнините? Всичко започва през 1948 г., когато учените решават да установят коя е основната причина за сърдечния инфаркт при хората. Над 5000 жители на Фрамингам се включват в най-мащабното дотогава изследване в историята на медицината. Девет години по-късно стават известни и първите резултати. Инфарктът се причинява основно от високо кръвно налягане, от тютюнопушене и от наднормено тегло. А учените са категорични, че причината за наднорменото тегло е най-вече злоупотребата с храна и мазнини в менюто на американците. Така мазнините в храната са обявени за основен враг не само в САЩ, но и в Германия, защото и там от инфаркт умират не по-малко хора, които хапват добре и пускат коремче. Постепенно медиите подхващат темата за пагубното влияние на мазнините при болно сърце. В играта се включва и хранително-вкусовата промишленост. В САЩ повикът за намалено съдържание на мазнини дори се превръща в политически въпрос. През 1980 г. сенатор Джордж Макгавърн обявява национална диетична цел. Именно тогава за първи път в историята са приети насоки за правилно хранене на американците - по-малко мазнини и вреден холестерин. Малко след това на мода идва аеробиката. Човечеството се бори с всички средства срещу затлъстяването. Но нито движението, нито продуктите с ниско съдържание на мазнини успяват през 70-те години да намалят средното тегло на американците и германците. Точно обратното - то продължава да нараства. |