Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Парк "Райчо Кирков" в "Южен" ще се превърне в едно от бижутата на квартала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:05 / 07.08.2011Коментари ()9504
© Plovdiv24.bg
Единият от парковете в район "Южен" е на път да стане едно от бижутата на квартала, видя репортер на Plovdiv24.bg. В намиращия се в близост до обособената там хранителна и зеленчукова борса, парк "Райчо Кирков" повече от месец вече тече усилена строителна дейност.

Реконструираният парк ще разполага с 10 входа-9 с формата на арка и един-само алея. Техническият ръководител на обекта Гено Стрехин увери репортера ни на място, че цялото съоръжение ще бъде заградено с поставената вече почти наполовина ограда.

Той допълни още, че съществуващите от преди две детски площадки ще бъдат реконструирани и освен това ще бъде изградена и трета, която ще бъде изцяло покрита с каучукова настилка. На нея ще бъдат разположени игровите съоръжения за децата.

В центъра на парка е предвиден фонтан, чието корито вече е почти готово, а старата чешма ще бъде подновена изцяло. Велоалеята пък е разположена в северната част на съоръжението.

От думите на техническият ръководител на обекта стана ясно, че е сменен целият стар водопровод и е предвидено капково напояване. Монтирани са вече и новите 46-те осветителни тела.

"Засадихме и ще продължаваме да засаждаме още много храсти и цветя. До момента, само бройката на новите дръвчета е около 80. Освен това, възстановяваме тревните площи, като обработваме почвата, фрезоваме и засаждаме с ново тревно покритие-райграс", похвали се Гено Стрехин.

Срещу централния вход на съоръжението са разположени два големи цветарника, които в момента се обработват и предстои да бъдат облагородени и зацветени.

"Подменихме старите и направихме нови тротоари около целият парк, както и преасфалтирахме всички алеи вътре. Сменени са и всички градински и улични бордюри. Съществуващият стар паркинг в източната част на съоръжението също ще бъде асфалтиран и подновен", увери още техническият ръководител.

Плочките, които в момента се поставят от работниците на обекта тип "бехатон", са в 5 цвята и имат различни форми. Паркът ще разполага и със сцена, която вече е почти готова, на която ще могат да се провеждат различни събития.

За съжаление, зловещата порутена сграда, станала печално известна с жестокото убийството на 45-годишната камериерка Роза Мачокова, все още стои като паметник в градинката на парка и засега няма информация за това ще се бутне ли и кога.

Припомняме, че реконструкцията на парк "Райчо Кирков" е по одобрен още през 2009 г. проект на община Пловдив, по оперативна програма "Регионално развитие".

Зад "Подобряване на екологичната и рекреационна среда на град Пловдив", както гласи официалното наименование на проекта, стоят пълната реконструкция и модернизация на парковете "Белите брези" и "Райчо Кирков" в район "Южен" и изграждането на зелени пространства в останалите райони на града.



Още по темата: общо новини по темата: 3
07.09.2011 »
25.08.2011 »
25.08.2011 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Park-Raicho-Kirkov-v-Yuzhen-shte-se-prevurne-v-edno-ot-bizhutata-na-kvartala-276973
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.