Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лекарите с "Гражданска отговорност" срещу грешка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:43 / 16.08.2011Коментари ()3630
© Plovdiv24.bg
Българските лекари трябва да се застраховат задължително, подобно на застраховката "Гражданска отговорност", в случай на лекарска грешка и трудова злополука, която води до болест и смърт. Това поиска вчера главният секретар на Националния алианс "Живот за България" и инициаторът за създаването на Чиловите дни д-р Тотко Найденов. Много медици у нас са се заразили с различни инфекциозни заболявания по време на работа, добави той.

Д-р Найденов припомни, че петима лекари, както и една медицинска сестра от болница "Пирогов", починаха в последните десетина години от остра чернодробна кома, заразени от пациенти.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков също се обяви за въвеждането на такава задължителна застраховка. Той обясни, че медиците от някои болници в страната имат сключени застраховки "Професионален риск", но не и специални застраховки за трудова злополука. По думите на д-р Ленков, общопрактикуващите лекари се застраховат индивидуално по лична преценка.

Денят на спасението, който се отбелязва от няколко години у нас на 15 август и в който се почитат загиналите медици, да стане официален празник, е предложил д-р Тотко Найденов с писмо до министър-председателя Бойко Борисов.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Lekarite-s-Grazhdanska-otgovornost-sreshtu-greshka-279327
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.