Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ботаническата градина в Балчик вече е защитена територия, Абрашев няма да строи хотели
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:17 / 02.11.2004Коментари ()930
РИОСВ - Варна на заседание днес взе решение Ботаническата градина в Балчик да бъде обявена за защитена територия. Осемнадесет представители от комисията, в която влизат представители на различни министерства, както и на СУ "Св. Св. Климент Охридски", гласуваха "за" Ботаническата градина в Балчик да се обяви за защитена територия, двама бяха "против" и един "въздържал се", съобщиха от РИОСВ-Варна, информира агенция БГНЕС.
Решението на комисията е въз основа на член 38, ал. 1 от Закона за защитените територии. Агенцията припомня, че Комисията бе съставена по искане на 27 народни представители от всички парламентарно представени партии след сигнали, че културният министър Божидар Абрашев възнамерява да унищожи ценни растителни видове като построи в Ботаническата градина хотелски комплекс. Днес РИОСВ - Варна реши: Приема граници и площ на защитена местност на Ботаническа градина Балчик, в което се включват горите, земите и водните площи с обща площ 17,4604 хектара. В границите на защитена местност Ботаническа градина Балчик се забраняват всякакво ново строителство освен предвиденото в утвърдения план за защитената местност; Отводняване или всякаква друга промяна на водния режим, определен за водните канали; Замърсяване с вредни вещества, битови, строителни и други отпадъци; Разкриване на кариери, Провеждане на минногеоложки и други дейности, с които се изменя ландшафта; Провеждане на сеч с изключение на санитарни; Късане или унищожаване на трева, храстова и дървесна растителност, както и събиране на билки; Безпокоене на животинските видове през размножителния период и паша на домашни животни. От Софийския университет коментираха, че с днешното решение се слага край на мераците на Министерство на културата и министър Божидар Абрашев за строителството на хотели в Ботаническата градина. Министерството възнамеряваше да построи там 59 двуетажни къщи - хотели с два басейна и три тенис корта, за което бе поръчало и проекта на фирма "Проарх".


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Botanicheskata-gradina-v-Balchik-veche-e-zashtitena-teritoriya-Abrashev-nyama-da-stroi-hoteli-2804
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.