Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Режат болничните менте в школата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 26.08.2011Коментари ()3365
© Plovdiv24.bg
Новата организация на свободното време, с която се въвеждат повече ваканции за учениците, ще сложи край на школската мания с издаване на фалшиви бележки за отсъствие по болест. Това стана ясно вчера, след като зам.-просветният министър Милена Дамянова потвърди, че в окончателния вариант на заповедта за ваканциите учебните дни ще са абсолютно същият брой, както и миналата година.

Експертите от просветното министерство са пресметнали как да се оптимизира времето покрай националните изпити след 7-и и 12-и клас. Ще бъдат премахнати и единичните, позволени от МОМН, неучебни дни, които минаваха под рубриката "спортен празник". Точно тогава учениците масово си вземаха фалшиви бележки от личните лекари, за да свържат почивния делничен ден на празника и изпита с идващата събота и неделя.

Покрай манията с фалшивите болнични избухна и скандал в Асеновград, след като прокуратурата разкри схема за търговия с извинителни бележки. Това принуди регионалния инспекторат в Пловдив да иска за следващата година болнични листове от всеки отсъстващ ученик и така да се прекъсне порочната практика.

Тежкият документ от лекарите обаче става излишен, защото с новата заповед за учебното време от септември ще се отворят повече пълни седмици за учене и по-трудно някой личен лекар ще се осмелява да търси бележка за 5 работни дни.

Междувременно секнаха протестите в социалните мрежи за повече почивки през учебната година. Докато до средата на юли почти всеки ден учениците публикуваха в интернет предложения за повече ваканции и междучасия, вече никой не се включва в модерните преди време дискусии.

С новата заповед за ваканциите учениците получават най-желаната дълга зимна ваканция. Миналата година те трябваше да бъдат задължително по чиновете още на 3 януари, а сега покрай Коледа се очертават 16 почивни дни. Учениците ще запразнят на 24 декември и трябва да дойдат на училище чак на 8 януари. Експертите в МОМН планират общо 4 ваканции плюс една седмица почивка, която се струпва покрай матурите и официалния празник 24 май.

Окончателният вариант на заповедта за ваканциите ще бъде подписана в началото на септември, но от министерството увериха, че няма да има никаква съществена разлика в сравнение с първоначалния проект.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Rezhat-bolnichnite-mente-v-shkolata-282240
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.