Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Калашников: Създавах оръжие за защита на Отечеството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:00 / 10.11.2004Коментари ()922
Легендарният създател на световноизвестното семейство автомати Михаил Калашников днес навърши 85 години. На тържествата в негова чест в Ижевск присъстваха представители на руски оръжейни компании, гости от България, Египет, Германия и Словакия, съобщават руските медии.
Автоматът "Калашников" (АК) е на въоръжение в армиите на повече от 50 държави, а в 18 страни през 50-70-те години на миналия век е организирано лицензионно производство на легендарното оръжие. Освен това АК присъства като символ в националните гербове на шест държави. В света са произведени около 100 млн автомати и картечници от системата Калашников, което, в сравнение с 12-те млн единици от американската автоматична винтовка М-16, нагледно свидетелства за високото международно признание на АК. Авторитетният френски вестник "Либерасион" причислява изобретението на Калашников към най-великите през 20 век, припомнят руските медии.
По повод упреците, че конструкторите на оръжие помагат в избиването на хора, Калашников казва: "Аз създадох оръжие автомат за защита на Отечеството, а не за бандитски изстъпления. Бих бил щастлив да доживея деня, когато хората няма да имат нужда нито от моя автомат, нито от други оръжия."
Михаил Калашников е роден в селско семейство с 18 деца и не е получил дори средно образование. По време на Втората световна война е бил командир на танк. Докато лежи в болница след раняване, замисля да изобрети свое собствено стрелково оръжие. 28-годишен, Калашников става създател на "АК-47", който след това завоюва света.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Kalashnikov-Suzdavah-oruzhie-za-zashtita-na-Otechestvoto-2948
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.