Ако цените продължават да се повишават, пещерци ще се откажат от приготвянето на консерви | ||||||
| ||||||
По-голямата част от жителите на Пещера са на принципа "Направи си сам" по отношение на зимнината и консервирането на плодове и зеленчуци, тъй като в региона няма консервни комбинати, предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Пазарджик. Повишените цени на селскостопанската продукция обаче няма как да не се отрази и при домашно приготвените консерви, като най-засегнати за пореден път ще са пенсионерите с ниски доходи. Репортерска проверка на "Фокус" установи, че хората от третата възраст в общината разчитат предимно на запасите си в мазетата, за да преживяват през зимата. По думите им, ако цените запазят досегашните си стойности или още по-зле - се повишат, те ще трябва да се откажат окончателно от станалите класика за българската трапеза лютеници, туршии, сладка и компоти. |