Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Учредиха комитет за честване на 95-годишнината от началото на Балканската война
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:59 / 16.08.2007Коментари ()1571
©
На 16 август в Пловдив, по инициатива на народният представител Захари Георгиев, се учреди Обществен комитет за честване на 95-годишнината от началото на Балканската война /1912 - 1913/.

За председател на комитета беше избрана Нели Петрова - директор на Държавен архив - Пловдив, а като членове се включиха проф. Агоп Гарабедян - Директор на института по балканистика към БАН, Мария Вълканова - народен представител, Георги Райчевски - писател, Димитър Минев - заместник директор на НБ „Иван Вазов", Рада Банялиева уредник в регионалния исторически музей -Пловдив, представители на Областното и градско ръководства на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областния и градски съюз на ветераните от войните, Градския съюз на военно-инвалидите.


Представителите на Общественият комитет се обединиха около идеята, че участието на България в Балканската война е продължение на националноосвободителните борби на българския народ, война в която най-ярко се откроява възрожденския народностен дух и желанието за национално обединение.

Акцент в честването на 95-годишнината от Балканската война ще получи пловдивското участие. На учредителното заседание бяха обсъдени различни идеи: организиране на изложби на документи и материали свързани с бележитото събитие; прожекции на документални филми; посещение на местата свързани с битките на 9-ти Пловдивски пехотен полк и 21 пехотен Средногорски полк.

Към инициативите на Обществения комитет ще бъдат покани да се включат представители на българската армия. През следващата седмица предстои приемане на Програма за честването на 95-тата годишнина от Балканската война.



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uchrediha-komitet-za-chestvane-na-95-godishninata-ot-nachaloto-na-Balkanskata-voina-30878
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.