Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Над 5 млн. евро ще са необходими за изграждането на топлоцентрала, работеща с биомаса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:15 / 23.08.2007Коментари ()886
За да може да бъде ефективна централата за производство на топлоенергия от биомаса, трябва да бъде подменена сега съществуващата топлопреносна мрежа, която обхваща централната чат на Смолян, заяви Томас Маер, експерт в Агенция "Австрийски федерални гори - Консултации", предаде радио "Фокус" - Смолян.

В момента по мрежата има загуби на енергия до 50%, а едно модерно съоръжение не трябва да има повече от 15-20% загуби. Специалистът поясни още, че до 10 години централата ще може да обхване почти целия град, като потенциални клиенти са всички частни и обществени сгради. Специалистът е изчислил, че 12 000 kw/h е годишното потребление на топлоенергия в Смолян. Въпреки че топлоцентралата ще работи основно биомаса, ще е нужна и инсталация за работа с петрол, тъй като при евентуална повреда трябва да има резервен вариант.

С петрол ще се работи и през летния сезон, тъй като съоръжението ще се използва главно за топла вода, но петролът ще е едва 10% от нужното гориво, увери Маер. Пепелта, която е като краен продукт от използването на биомасата, също ще се използва за наторяване на обработваемите земи.

Освен сега съществуващата база на ТЕЦ - Смолян ще е необходимо и голямо пространство, където да се съхранява биомасата, като е нужно наличните количества да са за два месеца. Общата стойност на проекта за изграждането на централата с биомаса е 3 млн. евро, а около 2 млн. евро ще струва подмяната на топлопреносната мрежа.

 За да бъде икономически изгоден строежът на това съоръжение, е нужно в кратък срок от време да се включат голям брой клиенти. Сградите също трябва да бъдат санирани за енергийна ефективност. По първоначални изчисления 1 мегават час топлинна енергия ще струва 13 евро.

За строежа на централата могат да се осигурят и субсидии в размер на 40% от стойността на проекта. В заключение представителите на Агенция "Австрийски федерални гори" заявиха, че ще се работи успешно, само ако се работи заедно с местните институции.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Nad-5-mln-evro-shte-sa-neobhodimi-za-izgrazhdaneto-na-toplocentrala-raboteshta-s-biomasa-31167
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.