Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Въведение Богородично - Ден на християнското семейство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 21.11.2004Коментари ()1642
Днес православната църква отбелязва празникът Въведение Богородично, който се чества и като Ден на християнското семейство. Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Йерусалимския храм и е отдадена в служение Богу. Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. На 21 ноември във всички храмове у нас се излага осветената икона с изображение на тригодишната Света Богородица, възкачваща се по стъпалата на Йерусалимския храм. Вярващите й се молят да им бъде закрилница и да им помага. Църквата е избрала Въведение Богородично като Ден на християнското семейство заради символиката, която се съдържа в този празник - семейството е най-доброто училище, в което започва духовното възпитание на детето.
Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и с очакването на църковните тържества около Рождество Христово.
Днес в катедралния храм "Света Богородица" в Пловдив ще се отслужи тържествен молебен и по традиция ще бъде осветена огромна пита, която се раздава на вярващите. Празникът, на който ще присъства и кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков, започва в 11.30 часа.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vuvedenie-Bogorodichno-Den-na-hristiyanskoto-semeistvo-3133
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.