Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Уникално за обучение по алпинизъм се проведе в Смолян
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:46 / 29.08.2007Коментари ()944
  Уникално за България обучение по алпинизъм се проведе в Смолян, съобщи за радио "Фокус" - Смолян инж. Недялко Горанчев - директор на "Гражданска защита" в града, която бе домакин на учението. Курса са завършили общо 10 отряда от Смолян, Силистра, Търговище, Ямбол, София, Кърджали, Плевен и др. От Смолян са обучени общо 9 души - петима военнослужещи от 101 -ви Алпийски батальон и четирима служители на "Гражданска защита".

Основната цел на учението е била да бъдат обучени професионални спасители, които да участват в различни спасителни операции, като пострадали алпинисти, загубени туристи в планината, заседнали хора в пещери и др. За пръв път в България е проведено и обучение за лифтови спасители, като за целта са направени тренировки на лифтовите съоръжения в Пампорово. Участниците в курса са се учили от най-добрите специалисти в областта на спасителните акции.

"Всички останаха много доволни от базата за обучение, която предлага Смолян, заяви инж. Горанчев и допълни, че има идея Смолян да се превърне в национален и международен център за подобни учения. На специална церемония новите спасители са получили сертификатите си за преминалия курс. В област Смолян, вече има 9 много добре обучени спасители, които могат да се включат в спасителни акции от всяко естество, заключи инж. Горанчев.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Unikalno-za-obuchenie-po-alpinizum-se-provede-v-Smolyan-31385
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.