Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пловдив ще си сътрудничи в областта на хранително-вкусовата промишленост с австрийския град Тулн
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:29 / 26.11.2004Коментари ()759
Община Пловдив се включва в прилагането на транснационалния проект ИНКЛУД за развитие на индустриалните кластъри в областта на хранително-вкусовата промишленост, съобщиха от общинската пресслужба. В понеделник официално ще бъде подписан Протокол за намерение между Пловдив и Община Тулн (Австрия). Протоколът ще бъде подписан от кмета на Тулн Вилхелм Щифт. Сред гостите са също общински съветници и Барбара Фукс - представител на “Еко плус”, Агенцията за развитие на провинция Долна Австрия.
Заедно с партньори от Италия, Унгария, Румъния и Полша, Община Пловдив и Община Тълн чрез участието си в ИНКЛУД ще популяризират модела на кластърите. Нашият регион е избран с преценката, че индустриалният потенциал, социо-икономическите и организационно-индустриалните показатели предполагат успешно приложение на европейските кластърни модели.
Проектът ще подпомага създаването на благоприятна вътрешна среда за развитие на Единния европейски пазар, ще организира транснационална кооперативна мрежа от индустриални кластъри и ще засилва кооперирането на ниво институции и фирми. Споразумението ще подпомага сътрудничеството между предприятия, посреднически организации, предприемачески асоциации и търговски камари, университети, проучвателни центрове, агенции за развитие и панаири между Тулн и Пловдив в областта на хранително-вкусовата промишленост.
По този проект вече има подписано споразумение между Търговска палата в провинция Долна Австрия и Търговско-промишлената палата на Пловдив, като последната е подписала подобни договори със сродни организации в Италия. Университетът по хранителни технологии в Пловдив също по този проект е подписал подобно споразумение със сродни органпизации в Италия. По този проект договор е подписал и нашият Съюз на преработватели на плодове и зеленчуци. Община Пловдив вече сключи подобни договори с областите Ломбардия, Емилия Романа, провинциите Бруцо и Марке в Италия.

Разположен в района на Долна Австрия и само на 30 мин. от Виена, Тулн е център на провинцията и през последните десетилетия бележи върхови показатели в развитието си. За кратко от малък град се превръща във важен транспортен център, високи са показателите растеж на населението (33%), растеж на неаграрните предприятия (44%), растеж на заетостта (64%). Индустриалният растеж важи за всички сектори на икономиката. Градът е известен също като панаирен център за специализирани изложби. В него е Научният институт по аграрни биотехнологии, като е научно свързан и с трите главни австрийски университета, ситуирани във Виена.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdiv-shte-si-sutrudnichi-v-oblastta-na-hranitelno-vkusovata-promishlenost-s-avstriiskiya-grad-Tuln-3222
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.