Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Откриват първия център в България за ментално здраве на децата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:24 / 04.10.2007Коментари ()1674
Първият център в България за ранна интердисциплинарна рехабилитация на детското развитие и ментално здраве открива утре Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. Той ще функционира към Детската клиника на УМБАЛ, където ще се лекуват деца до 4-годишна възраст, обясни началникът на новосъздаденото отделение доц. Евгени Генев. Според него екип от специалисти ще следи недоносени бебета и малки пациенти с нарушения в опорно-двигателния апарат или аутизъм.

Отделението е разположено на един етаж с 6 кабинета и специална зала с игрови материали за монтесори-терапия. Създадена и разработена от италианската лекарка Мария Монтесори в началото на ХХ век, тази педагогическа и терапевтична система има за цел да трупа сетивен опит в детето, който след това се преработва като полезна за него информация.

Ремонтът и оборудването на новия център са спонсорирани от две фондации, обясниха от ръководството на Университетската болница в Пловдив. Базираната в Мюнхен фондация „Проф. Теодор Хюлбрюге" е подпомогнала изграждането на отделението с 60 хил. лева, а „Действие - слънчев лъч" с управител д-р Йорданка Пискова е дарила два апарата на стойност 14 500 евро. Единият е лазерен офталмоскоп за подпомагане на ранното детско очно развитие, а другият - „Фишер-ЗОТ" за диагностициране на слухови нарушения.

Специално за откриването на уникалния център в Пловдив ще пристигне и проф. Теодор Хюлбрюге, президент на едноименната фондация и създател на мюнхенската школа за социална педиатрия. С изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги" доц. Илия Баташки той ще подпише меморандум за разбирателство и размяна на специалисти. Целта е отделението в Университетската клиника да се превърне в Център за интердисциплинарна ранна рехабилитация на детското развитие и ментално здраве на територията на Югоизточните Балкани.

 



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otkrivat-purviya-centur-v-Bulgariya-za-mentalno-zdrave-na-decata-33082
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.