Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Проди заплашва да блокира новия договор за ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 18.10.2007Коментари ()1579
©
талианският премиер Романо Проди заплаши вчера да наложи вето на новия договор за ЕС, ако на срещата в Лисабон той бъде представен за гласуване заедно с оспорвания от Рим нов план за разпределяне на местата в Европейския парламент, предаде Асошиейтед прес.

Италия е готова да подкрепи Договора за реформи, който трябва да замени провалилата се евроконституция, но иска въпросът за преразпределянето на местата да се обсъжда по-късно. Това заяви Проди в съобщение на канцеларията си, разпространено в навечерието на започващата днес в Лисабон среща.

Ако въпросът за преразпределянето на депутатските места бъде днес поставен на масата в непроменен вид, заедно с останалата част от договора, Италия "без колебание ще каже "не", заяви Проди. Ако някой иска двата въпроса да бъдат разглеждани тясно свързани, ще трябва да понесе цялата отговорност, предупреждава италианският премиер.

Жозе Сократиш, премиерът на Португалия, която е ротационен председател на съюза, е привърженик на обсъждането на двата въпроса в пакет, отбелязва Асошиейтед прес.

Предлаганите промени, срещу които се обяви Рим, предвиждат намаляване на местата в Европейския парламент от 785 на 750. Италия би изгубила най-много места - 6 от сегашните си 78 и би имала по-малко представители от Франция и Великобритания.

 



Източник: Дарик


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Prodi-zaplashva-da-blokira-noviya-dogovor-za-ES-33683
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.