Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Близо двадесет воеводи се заклеват по повод годишнината на ВМРО
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:17 / 23.10.2007Коментари ()1543
© Plovdiv24.com
Снимка: Архив
На връх 114-годишнина от основаването на ВМРО в пловдивската църква "Св. Троица" в 16 ч. ще се състои тържествена клетва на около 20 нови члена, включително на младежката и студентската организации на партията.
На тържествената церемония ще присъстват лидерите на партията в Пловдив, кандидатът за кмет Славчо Атанасов на коалиция ГЕРБ - ВМРО, коалиционните партньори на ВМРО, между които представители на ГЕРБ, Радикално-демократическата партия, Български демократически форум, "Мати Болгария"; земеделците от "Никола Петков" и БЗНС, БИП и на още много сдружения и съюзи.

На 23 октомври (5 ноември) 1893 г. в град Солун шестима млади българи - д-р Христо Татарчев от Ресен, Петър Попарсов от с. Богомила, Велешко, Христо Батанджиев от гр. Гуменджа, Ениджевардарско, Андон Димитров от с. Айватово, Солунско и Дамян Груев от с. Смилево, Битолско - се събират в къщата на Иван Хаджиниколов и провеждат учредителната сбирка на Организацията. За председател е избран д-р Христо Татарчев, а Дамян Груев е секретар и касиер. ВМРО възниква като национално-освободителна организация на българите в Македония и Одринска Тракия, оставени под османска власт с решенията на Берлинския конгрес. Целта, която организацията си поставя е "извоюването на политическа автономия на Македония и Одринско" съгласно член 23 и член 26 от решенията на Берлинския конгрес.
След Илинденско-Преображенското въстание ВМРО продължава своята дейност за защита и придобиване на национални права на българите в Османска Турция.
Италианският вестник Secolo Sera от 22 декември 1933 г. дава отговор на въпроса "Какво е ВМРО?" ". . .Главната дейност на ВМРО се състои в непрекъсната борба против завоевателите и потисниците. ВМРО е тази, която поддържа жив пламъка на независимостта. Днес начело на ВМРО стои младия Иван Михайлов, човек с много твърд характер и доказана смелост".



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Blizo-dvadeset-voevodi-se-zaklevat-po-povod-godishninata-na-VMRO-33911
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.