Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
В Пловдив и Бачковския манастир се честват две годишнини
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:27 / 11.12.2004Коментари ()1817
Патриарх Максим и архиереи от Светия синод ще посетят днес и утре Пловдив и Бачковския манастир, където ще участват в отбелязването на 600-годишнината от рождението на патриарх Евтимий Търновски и на 400-годишнината от възстановяването на централния храм на манастира - "Успение на Св. Богородица", предаде БТА, цитирайки Славчо Кисьов, секретар на Бачковския манастир.
Честванията ще започнат днес в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". Патриархът и Светият синод ще участват в аулата на семинарията в научна конференция, посветена на двете годишнини. Българският патриарх и митрополити от Светия синод ще отслужат утре в Бачковския манастир Света литургия по повод честванията. След нея ще има панихида за патриарх Евтимий и за основателите на манастира. На гостите ще раздаваме Новия завет и луксозна детска библия, каза секретарят на Бачковския манастир.
Предварителната програма за празника включваше откриване с тържествен водосвет на паметник на патриарх Евтимий, който според преданието е прекарал тук последните си дни. Бронзова пластика в цял ръст, монтирана върху камък на фона на тъмна мозайка, е последната творба на покойния скулптор Петко Москов и трябваше да бъде поставена на мястото, където се предполага, че е погребан Патриарха. Пластиката е интерпретация на известни стенописи с образа на патриарх Евтимий. Светият синод обаче внезапно наложи забрана за поставяне на паметника, тъй като е приел, че творбата е неканонична и в разрез с традициите на Православната църква, съобщи игуменът на Бачковския манастир архимандрит Борис. От инициативния комитет за издигане на паметника коментираха, че решението на висшия клир е обида за вярата на хората, които от много години палят свещи на това място в памет на последния български патриарх преди турското робство.

Бачковският манастир е вторият по големина и значение манастир в България. Основан е през 1083 г. от византийския пълководец от грузински произход Григорий Бакуриани. В края на 11-ти век в манастира е създадена Бачковската просветна школа. Патриарх Евтимий (вероятно заточен в манастира) и учениците му развиват активна религиозна, просветна и книжовна дейност в края на 14-ти век. Уникални фрески са открити в трапезарията на манастира. Има и музей с богата колекция от църковни чинии, икони, книги, меча на кръстоносеца Фридрих Барбароса, султански указ от 1452 г., резбовани кръстове с миниатюри. В двора расте лотусово дърво, донесено от Грузия преди два века.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/V-Plovdiv-i-Bachkovskiya-manastir-se-chestvat-dve-godishnini-3445
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.