Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Хайгашот Агасян и Крикор Азарян за арменската Коледа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:56 / 06.01.2005Коментари ()2356
"Ние сме щастливи хора, защото празнуваме Коледа два пъти, пояснява един от най-известните арменци у нас - композиторът Хайгашот Агасян и дообяснява на професионален език - "бисираме Коледата". И семейството на режисьора Крикор Азарян е с две Коледи. Както и почти всички арменци у нас. Най-голяма е общността им в Пловдив - около 6000 души, в София са към 3500.
Арменците умеят да разказват еднакво вкусно и вицове, и рецепти за ястията, с които са прочути по света и у нас: "Истинското име на прочутото ашуре е ануш абур и в превод значи сладка супа. Приготвя се само между Нова година и Коледа, но аз толкова го обичам, че преди не можех да издържам и взимах тайно влака до Пловдив. Имаше една арменска сладкарница на Джумаята... страхотно го приготвяха. Наяждах се и се връщах - започва Хайгашот Агасян и продължава с рецептата - аз обичам ашурето да е по-гъсто. Пшеницата се вари цяла вечер на слаб огън, после се слагат захарта и подправките - канела, бадеми, тъмни и светли стафиди, орехи. Накрая се разлива в купички и се яде охладено.
На Коледа се прави и мантъ - тестени фигури, пълнени с ориз и пилешко месо и поляти с бульон, уточнява режисьорът Крикор Азарян, който не готви, но купува традиционните ястия от изложбите в Арменския дом по празниците.
Източник: в-к "Новинар"


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Haigashot-Agasyan-i-Krikor-Azaryan-za-armenskata-Koleda-3847
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.